latinica  ћирилица
26/11/2020 |  14:58 ⇒ 15:16 | Аутор: РТС

Бечки терориста планирао напад и на цркве

Исламски терориста Kујтим Фејзулај, који је 2. новембра у центру Беча извршио оружани напад и убио четири, а повриједио више од 20 особа, намјеравао је да циљано тражи жртве и у црквама, прије него што га је полиција убила, саопштио је министар унутрашњих послова Аустрије Kарл Нехамер.
Фејзулај Кујтим - Фото: Novosti.rs
Фејзулај КујтимФото: Novosti.rs

Наводи се да је узор терористи, Македонцу албанског поријекла рођеном у Бечу, очигледно био напад на цркву Нотр Дам у Ници крајем октобра, у којем је једна жена убијена.

Министар Нехамер је најавио да се сада, због тих сазнања истраге, појачава надзор цркава и других вјерских објеката.

Генерални диркетор за јавну безбједност Франц Руг најавио је да се од сада вјерски објекти надзиру прикривено и јавно.

Нехамер је најавио и да ће и божићне пијаце штитити Кобре. "Адвент је пред нама, а важно је и вријеме послије тога", поручио је он.

За сада је још отворено колико дуго ће цркве бити надзиране.

- Налазимо се у веома шкакљивој фази, јер би терористички напад могао бити узет као узор другима који би жељели да имитирају нападача - истакао је Нехамер не желећи да износи детаље.

Најавио је и да се јачају снаге за брзо дјеловање Kобре у циљу одбране од терористичких напада у градовима.

Те снаге треба да буду брзе у реакцији и елиминацији нападача, те појачају и осећај безбедности код грађана, објаснио је Нехамер.

- Морамо као друштво да се боримо против тероризма. Нећемо одустати од наших слобода због тероризма - казао је Нехамер и позвао грађане да позову полицију чим нешто примијете.