latinica  ћирилица
26/11/2020 |  15:24 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Корона и финансије доводе у питање мисију "Aртемис"

Наса би могла да одгоди мисију поновног спуштања човјека на Мјесец, програм "Артемис", због пандемије вируса корона и већих трошкова од предвиђених.

Скоро 50 година од посљедњег спуштања човјека на Мјесец, Наса је за 2024. годину планирала да пошаље нову људску мисију на овај Земљин сателит, а тај би подухват требао да уђе у историју због првог женског члана посаде.

Међутим, вирус корона закомпликовао је и успорио припреме.

Према посљедњим информацијама, које наводи лондонски "Индипендент", мало је шанси да ће Наса успјети да испуни свој циљ.

Због пандемије, било је затворено чак 18 Насиних великих постројења тако да је развој технологије за мисију "Артемис" - од система лансирања до свемирске летјелице "Орион" - морао бити одгођен или привремено суспендован.

У извјештају главног инспектората Насе наводи се да се морају донијети коначне одлуке о кључним аспектима ове мисије, укључујући и одлуке о лунарној станици "Гејтвеј" и летјелици којом ће се астронаути спустити на Мјесец, а у чијем развоју учествују три приватне компаније.

Осим пандемије, проблем су и финансије, будући да је Наса од тражених три милијарде долара од Америчког конгреса добила одобрење за половину износа, али се у овој свемирској агенцији надају да ће им бити одобрен додатни буџет.

Због временских и финансијских изазова, из Насе стижу информације да лунарна станица неће бити завршена на вријеме.

У извјештају се помиње да ће за наставак свемирских мисија бити потребно снажно и константно државно вођство, као и пратеће финансирање.

Најновији извјештај указује да ће Наса тешко успјети у науму да 2024. године лансира нову људску мисију на Мјесец, те да би мисија "Артемис" могла бити одгођена.