latinica  ћирилица
26/11/2020 |  15:30 | Аутор: СРНА

Иванцов: Увијек сам се залагао за дејтонска права ентитета и народа

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је данас да се увијек залагао за дејтонска права ентитета и народа у БиХ, те да народи овдје живе у миру, сарађују и заједно траже рјешења.
Петар Иванцов - Фото: СРНА
Петар ИванцовФото: СРНА

Иванцов је током опроштајне посјете Бањалуци истакао да је за шест година стекао много пријатеља у БиХ, како у Сарајеву тако и у Бањалуци, да се трудио да сарађује са свим политичарима у БиХ и да није правио разлику између политичара Бошњака, Хрвата или Срба.

- У свом раду сам се руководио дипломатском праксом. Што се тиче БиХ мој рад је био заснован на принципима Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ. Тако је испало да више веза и пријатеља имам у Републици Српској. Руски и српски народ су исте вјере, то је један од разлога што је тако, имамо општу културу и историју и данас с топлим осјећајем кажем довиђења мојим пријатељима у Бањалуци - рекао је Иванцов новинарима у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске.

Иванцов је истакао да је то пријатељство засновано на топлим духовним односима и да није усмјерено против било кога, већ за опште добро.

Захвалио је српским пријатељима, истакавши да одлази са надом да је урадио нешто добро и за Републику Српску, али и за БиХ.

Иванцов је нагласио да одлази са надом да ће бити сачувани добри односи са локалним политичарима и да ће бити настављени и убудуће.

- Дубоко сам захвалан предсједнику Српске Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу са којима смо доста сарађивали, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу са којим смо такође имали добре и пријатељске односе у низу практичних питања, те предсједавајућем и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику од кога сам пуно научио, којег сматрам истакнутим политичарем у овој земљи и истовремено сам почашћен да је он и мој пријатељ - навео је Иванцов.

Он је народу Републике Српске пожелио мир, благостање, просперитет те што скорији крај пандемије вируса корона.

На питање како коментарише обраћање Савјету безбједности УН предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Миорада Додика и високог представника Валентина Инцка, Иванцов је нагласио да "се труди да не коментарише оно што кажу политичари и шта они кажу једни другима".

- Свакако сматрам да је састанак на маргинама Савјета безбједности био користан и омогућио да чланови Савјета безбједности УН саслушају не само званичне наступе који се одржавају два пута годишње, већ и оне који не представљају само своје политичке странке, него и своје народе. Да ли се то свиђа или не свиђа било коме, то није до мене, али свакако су то били ставови. Увијек у свом раду полазим од тога да треба саслушати своје колеге и ваш саговорник може да има своју правду која је другачија од ваше - закључио је Иванцов.