latinica  ћирилица
26/11/2020 |  15:35 | Аутор: СРНА

Буха: Тенденциозан и злонамјеран покушај дискредитације Тегелтије

Члан Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милијана Буха одбацила је као инсинуације наводе у појединим федерални медијима да је преко предсједника Савјета Милана Тегелтије "сређивала" посао за своју сестру, оцијенивши да је ријеч о тенденциозним и злонамјерним покушајима дискредитације предсједника ВСТС-а.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

- Новинар Авдо Авдић лажно инсинуира да сам искористила своју позицију члана ВСТС-а да бих издејствовала именовање за своју сестру Сању Чегар, која је била и још увијек је стручни сарадник Окружног привредног суда у Бањалуци. Она нигдје није ни конкурисала, а камоли изабрана на мјесто судије у било којем суду - рекла је Буха Срни.

Додала је да њена сестра има природну и нормалну жељу да конкурише на позицију судије, с обзиром да је стручни сарадник у суду.

- Сви моји разговори са предсједником ВСТС су се сводили искључиво на проблем сукоба интереса, односно питање њеног конкурисања у ситуацији у којој сам ја члан ВСТС-а. Предсједник ВСТС-а ми је у више наврата увијек одговарао да је то проблем са становишта сукоба интереса и да би то подразумјевало моје подношење оставке на мјесто члана Савјета - рекла је Буха.

Она је додала да жели да скрене пажњу да је њена сестра била изванредан студент са просјеком оцјена 9,3 и да ово види као покушај њене дисквалификације у било којем конкурсу на који би се у будућности могла пријавити.

- Подсјећам да процедура за именовање на мјесто судије подразумјева да сви кандидати раде тест стручности и писмени тест који чини основу избора на мјесто судије, тако да то не може бити ничија произвољна одлука. Одлучно одбијам сваку другу инсинуацију која је још један неуспјешан, трнденциозни и злонамјеран покушај дискредитације предсједника ВСТС - истакла је Буха.

Она је додала да није тражила именовање, нити је предсједник ВСТС-а то икада обећавао, те да су се сви њени разговори са Тегелтијом по том питању водили искључиво око проблема њеног евентуалног сукоба интереса у тој ситуацији.

- Све то је видљиво и из чињенице да је моја сестра још увијек стручни сарадник на Окружном привредном суду у Бањалуци - рекла је Буха и додала да је на ове теме са предсједником ВСТС-а разговарала прије неких годину или двије дана.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао је за Срну да је цијела прича злонамјерна и тенденциозна.

- Ово су покушаји скретања и преусмјеравања пажње са кривичних поступака пред правосудним институцијама против кадрова СДА, исконструисаним, неаутентичним и незаконитим садржајима - рекао је Тегелтија.