latinica  ћирилица
26/11/2020 |  15:44 ⇒ 15:46 | Аутор: sputniknews.com

Ковчег са Марадониним тијелом изложен у палати, на улицама туче са полицијом (ФОТО/ВИДЕО)

Хиљаде навијача, поштовалаца и грађана опрашта се од легенде фудбала Дијега Арманда Марадоне, а ковчег са његовим тијелом изложен је у предсједничкој палати у Буенос Ајресу. Ковчег прекривају аргентинска застава, дрес репрезентације са бројем 10, који је носио Дијего, као и дрес Боке јуниорс.
Буенос Ајрес - Фото: AFP
Буенос АјресФото: AFP

Локални медији јављају да је у једном моменту на тргу испред зграде предсједничке палате избио сукоб дијела окупљених са полицијом.

Медији су навели да је ситуација изгледала хаотично и да су се људи гурали, па је полиција у више наврата морала да реагује.

Ковчег са тијелом Дијега Марадоне био је на кратко у капели након чега је изложен у Ружичастој кући, предсједничкој палати у центру престонице.

Људи се у сузама поклањају пред његовим ковчегом, остављају цвијеће, пјевају пјесме и овацијама испраћају најбољег фудбалера свијета у историји.

Задржавање није дозвољено у простору гдеј је се налази тијело, а ковчег на коме се налази застава Аргентине и дрес са бројем 10 удаљен је и ограђен од људи који су дошли да се опросте.

Иначе, Ружичаста кућа се све мање види од транспарената, застава и дресова које навијачи остављају на огради.

Аргентинци су одмах по објављивању вијести о смрти Марадоне у невјерици почели да излазе из својих кућа, а у земљи је проглашена тродневна жалост.

Првом дијелу бдијења ноћас су присуствовали чланови уже породице и пријатељи, а затим су се крај његовог ковчега смјењивали саиграчи и други поштоваоци.

Вијест о смрти Марадоне потресла је фудбалску планету, а сви се слажу да је чувени Аргентинац, уз Бразилца Пелеа, био најбољи фудбалер у историји.

Упркос бројним скандалима, кокаину и алкохолу, у Аргентини и широм света звали су га "Богом фудбала", а уз непоновљиве мајсторије и голове које је постигао памтиће се и фантастичан "лоб" у Београду против Црвене звезде 1982. године у дресу Барселоне.

На мечу са Енглеском је постигао најпознатији гол у историји фудбала (Божја рука), као и званично најљепши гол у 20. вијеку када је предриблао све противничке играче.

Према првим резултатима аутопсије, Марадона је преминуо од посљедица срчаног удара.