latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:32 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Усвојен Развојно-инвестициони програм институција БиХ 2021-2023

Савјет министара усвојио је данас Програм јавних инвестиција/Развојно-инвестициони програм институција БиХ 2021-2023. године који садржи 255 пројеката укупно вриједних 3.883.710.000 КМ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Од тога се 1.134.510.000 КМ односи на 123 пројекта чије је спровођење у току, 86.150.000 КМ на 19 одобрених пројеката, а 2.663.050.000 КМ на 113 кандидованих пројеката, саопштено је из Савјета министара.

Од укупне вриједности свих пројеката 3.497.620.000 КМ односи се на улагања у капиталне пројекте, а 392.090.000 КМ на улагања у институционалне пројекте, док вриједност пројеката који директно доприносе социоекономском развоју износи више од 2,8 милијарди КМ.

На данашњој сједници усвојена је информација Дирекције за европске интеграције о ажурирању Јединствене листе приоритетних инфраструктурних пројеката БиХ која укључује укупно 143 пројекта, и то 25 пројеката из области транспорта и 118 пројеката из области животне средине, укупне вриједности 9,44 милијарди евра.

Ова листа формирана је на основу јединствених листи секторских инфраструктурних пројеката у области транспорта и заштите животне средине, које су припремале и усагласиле надлежне институције на свим нивоима власти укључене у рад секторских радних група. Одбор за инвестиције БиХ је 31. августа усвојио ажурирану листу.

Усвајање Листе је омогућило одобравање ВБИФ грант средстава за суфинансирање радова у области транспорта и заштите животне средине за БиХ у износу већем од 211 милиона евра у периоду 2015-2020. године.

Током ове и наредне године очекује се израда јединствених листи приоритетних инфраструктурних пројеката у енергији и социјалном сектору, чиме би се допунила Јединствена листа приоритетних инфраструктурних пројеката за БиХ.

Савјет министара је, на приједлог Министарства финансија и трезора, прихватио Иницијативу и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/, пројекат Коридор "Пет це" Поприкуше-Медаково.

Пројекат се односи на изградњу, највећим дијелом на овој траси, око 35 километара дуге дионице ауто-пута паневропског коридора "Пет це" који повезује Мађарску и источну Хрватску са БиХ и Јадранским морем.

Овај пројекат дио је већег програма изградње овог коридора чији је циљ подизање функционалности постојећег путног коридора сјевер - југ на виши ниво, уз истовремену изградњу модерне инфраструктуре и повећану безбједност и капацитет пута.

Дионица Медаково - Поприкуше састоји се од два дијела, и то Медаково - Озимице и Озимице - Поприкуше, а износ предложеног кредита је 340 милиона евра са алокацијом на Федерацију БиХ, укључујући шест година грејс периода и период отплате од 19 година.

Данас је прихваћена и иницијатива, те одређена делегација за вођење преговора ради закључивања Уговора о финансирању између БиХ и ЕИБ за пројекат Вјетроелектрана Влашић.

Пројекат, чија је реализација планирана у периоду 2020-2024. године, односи се на изградњу вјетроелектране од 50 мегавата на висоравни Влашић с циљем производње електричне енергије за потребе електроенергетског система БиХ.

Вриједност кредита је 36 милиона евра са алокацијом на ФБиХ и роком отплате од 20 година, укључујући четири године грејс периода.

Савјет министара усвојио је извјештај "Преглед активности развојних партнера 2019" у којем се даје свеобухватан преглед пројеката и програма у прошлој години, које су финансирале чланице Форума за координацију развојних партнера, као и анализа стања и реформи које се спроводе у БиХ у оквиру 10 сектора.

Чланице Форума за координацију развојних партнера у БиХ алоцирале су укупно 751,83 милиона евра службене развојне помоћи /ОДА/ у прошлој години, од чега је 258,77 милиона евра у облику грантова, а 493,06 милиона у облику зајмова, што је за 68,4 милиона евра или 10 одсто више у односу на 2018. годину.

Укупно исплаћена ОДА средства у 2019. години износила су 535,86 милиона евра, од чега је 200,66 милиона евра или 37,4 одсто грант средстава, а 335,20 милиона евра или 62,6 одсто зајмова, што представља раст у односу на претходно приказани период.

Раст укупно исплаћених ОДА средства у поређењу са 2018. годином износи 108,1 милион евра или 25,3 одсто.

Највећи зајмодавци су били Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/, ЕИБ, Свјетска банка, Јапан/Џајка и Њемачка, док су ЕУ, Њемачка, САД/УСАИД, Швајцарска и УН обезбиједиле највише грант средстава.

Највећи удио међународне развојне помоћи у прошлој години издвојен је у секторе транспорта 31 одсто, животне средине и климатских политика 15 одсто, те конкурентности и иновација 13 одсто.

Савјет министара утврдио је Приједлог измјене споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој /ИБРД/ који ће, заједно са Основама за закључивање, упутити Предсједништву БиХ, уз приједлог да за потписника одреди министра финансија и трезора.

Сврха закључивања Измјене споразума је провођење транзиције у вези са ЛИБОР-ом /Иницијатива Свјетске банке за транзицију референтних стопа/ ИБРД-а и Међународне асоцијације за развој /ИДА/.

Кровна измјена пружиће зајмопримцима извјесност да ће економске предности договора који су склопили са Свјетском банком у тренутку потписивања својих споразума о зајму и финансирању бити сачуване током цијелог трајања споразума.

У недостатку потписане кровне измјене, и зајмопримац и Свјетска банка били би изложени непредвидивим тржишним ризицима.

Наиме, од 1. јануара 2022. године референтне банке на лондонском међубанкарском тржишту више неће бити у обавези да котирају ЛИБОР, а слично постепено укидање може се очекивати и за ЕУРИБОР у будућности.

ЛИБОР и ЕУРИБОР су референтне стопе за финансирање Свјетске банке, а њихов нестанак или неусклађеност створили би неусклађеност у програмима финансирања и позајмљивања, подривајући способност Свјетске банке да даље ради на свом развојном програму и нуди финансирање са ниском цијеном.

Иницијативу за транзицију референтне стопе Свјетске банке подржали су извршни директори ове банке 12. марта и она има за циљ очување усклађености између трошкова финансирања и позајмљивања за финансирање Свјетске банке.

Провођење Иницијативе за транзицију референтне стопе Свјетске банке захтијева свеобухватну измјену 13 споразума о зајму и финансирању потписаних од 1996. до 2019. године, тако да се модификују општи услови и споразуми како би се укључиле одредбе о замјени ЛИБОР-а и ЕУРИБОР-а у околностима када они престану постојати и када више не буду комерцијално прихватљиви за Свјетску банку.