latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:35 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Вакцине и лијекови ослобођени од плаћања царина и ПДВ-а

Савјет министара донио је одлуку о ослобађању од плаћања царина, ПДВ-а и других индиректних пореза на увоз вакцина, лијекова, медицинских средстава и других медицинских противмјера за спречавање и сузбијање ширења заразне болести ковид 19.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Ријеч је о вакцинама, лијековима, медицинским средствима и другим медицинским противмјерама, које се набављају путем Споразума о заједничкој јавној набавци медицинских противмјера за БиХ, Уговора о набавци вакцина са Глобалном алијансом за вакцине закљученог 18. септембра и других уговора на бази којих БиХ набавља медицинске противмјере за спречавање и сузбијање ширења ковида 19 за вријеме трајања стања природне или друге несреће.

Овом одлуком, која је донесена на приједлог Министарства цивилних послова, прописане су процедуре и потребни услови за увоз медицинских противмјера.

Министарство цивилних послова је 15. септембра закључило са Федералним министарством здравства, Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељењем за здравство и остале услуге Брчко дистрикта Споразум о међусобним правима и обавезама у вези са набавком вакцина путем Инструмента за глобални приступ вакцинама против болести ковид 19 - Ковакс.

Савјет министара утврдио је Приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара и влада Србије, Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе и Владе Словеније о аранжманима земље домаћина у вези са статусом Сталне организације Балканских медицинских снага /БМС/ и њеног особља.

Циљ Споразума је да се омогући Сталној организацији БМС-а да ефикасно извршава своје дужности и функције кроз постепено функционално оперативно сједиште у Скопљу.

Предвиђена средства потребна за провођење Споразума износе 10.000 евра годишње за заједнички буџет Сталне организације БМС-а и биће обезбијеђена из редовних средстава Министарства одбране у буџету институција БиХ.

Министарство одбране задужено је да приједлог основа достави Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника одреди министра одбране Сифета Поџића.