latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:39 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Милион евра зајма за подршку малим предузећима

Европска банка за обнову и развој обезбиједила је зајам од милион евра Шпаркасе лизингу у БиХ за подзајмове за подршку малим предузећима, те подршку локалним предузећима у остваривању стандарда ЕУ.
ЕБРД  (фото:srbijaikina.rs) -
ЕБРД (фото:srbijaikina.rs)

Подзајмови за предузећа биће доступни за улагања у возила и опрему у складу са стандардима ЕУ у подручјима као што су заштита околине, безбједност радника, као и квалитет производа и безбједност.

Мала предузећа моћи ће користити средства за закуп камиона, полуприколица, хладњача, грађевинских машина и хибридних возила, саопштио је ЕБРД.

Најмање половина подзајмова биће намијењена подршци Транзицији зелене економије.

Кредит је дио Програма подршке конкурентности за западни Балкан који подржава ЕУ за помоћ малим приватним предузећима у усклађивању са стандардима ЕУ.

Комбинујући финансирање са савјетодавним услугама, програм омогућава предузећима набавку опреме која је потребна за извоз у земље ЕУ, али им такође омогућава да нуде квалитетније услуге и производе, чинећи их конкурентнијима и на локалним тржиштима.

- Овај зајам показује снажну преданост ЕБРД-а у подршци локалном малом предузетништву, које је кључни економски играч у БиХ. Многе од њих је тешко погодила пандемија вируса корона и од изузетног значаја је да добију оно што им је потребно како би могли покренути опоравак земље - изјавила је директор ЕБРД-а за БиХ Мануела Несл.

Шпаркасе лизинг БиХ је подружница је Шпаркасе банке БиХ, дугогодишњег клијента ЕБРД-а.

Извршни директор Шпаркасе лизинга Елма Хошо изјавила је да је ријеч о конкурентној кредитној линији с једнократним подстицајем локалним предузећима.