latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:21 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Пред НСРС 1. децембра стиже још један ребаланс буџета (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске 1. децембра разматраће приједлог другог овогодишњег ребаланса буџета.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Уштеде на материјалним трошковима, одустајање од непродуктивних јавних улагања, посебно оних која нису започета. Ово је само дио препорука Фискалног савјета извршној власти да би била очувана ликвидност буџета. Због посљедица пандемије на економију буџетски дефицит већи је од три одсто БДП-а.

Фискални савјет Републике Српске дао је позитивно мишљење на Извјештај у којем Влада тражи од Народне скупштине да одобри одступање од фискалних правила због посљедица пандемије, иако је буџетски дефицит већи од 3 одсто БДПа.

- Препоручујемо Народној скупштини Репубике Српске да одобри одступања од фискалних правила које се односи на дефицит, водећи рачуна да се не наруши фискално правило које се односи на дуг, јер због покрића дефицита расте ново задужење у Републици Српској - навео је Миленко Крајишник, предсједник Фискланог савјета.

Препоруке Фискалног савјета су и да буду смањени одређени текући трошкови,али не пензије и плате и да се не улаже у непродуктивне јавне пројекте.

У Влади кажу да су у буџету направљене одређене уштеде од скоро 13, 5 милиона марака. Опозиција у Републици Српској не мисли тако.

Планирају се уштеде и у наредну годину.

У Влади и Фискалном савјету кажу да је добро што постоји око 140 милиона марака суфицита у односу прихода и текућих трошкова. Поручују, другачије не би смјело бити, јер Република Српска има лоше искуство из неког ранијег периода када је разлика прихода и текућих расхода била у минусу.

Приходовна страна другим ребалансом буџета већа је за 1,7 одсто.Расходи су расли за 0,9 процената,али им је промијењена структура- између осталог улагало се у здравство, привреду, локалне заједнице и високо образовање.

Планирано је да буџет за 2021. годину буде на нивоу овогодишњег.