latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:42 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Хоће ли и када бити усвојене измјене Закона о локалној самоуправи? (ВИДЕО)

Информације да ће по хитном поступку бити усвојене измјене Закона о локалној самоуправи, с циљем развлашћивања градоначелника – нису тачне, изјавио је за РТРС Игор Жунић шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba)

У Савезу општина и градова кажу да постојећи Закон има бројне недостатке, а да ће до евентуалних измјена доћи тек половином наредне године. Из ПДП-а поручују, ако неко покуша да умањи функцију начелника или градоначелника извешће грађане на улицу.

Ширење нетачних информација о наводном плану да се измјенама Закона о локалној самоуправи и управи Републике Српске, улога градоначелника или начелника у доношењу одлука умањи има за циљ плашење грађана, сматра шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту Српске Игор Жунић.

Каже да, Влада никада није расправљала о оваквим измјенама закона, нити ће га Скупштина усвајати по хитном поступку на наредној сједници.

- За сада све ове информације које су се појавиле су једно политичко спиновање, ситуација у којој вјероватно људи из ПДП-а и СДС-а који нису спремни добро и квалитетно да раде посао па налазе изговор - навео је Жунић.

ПДП је јуче поручио да све надлежни органи до петка доставе одговор да ли се иде с измјеном закона којим би се наводно развластили градоначелници и начелници. Ако је то тачно, поручују да се крши воља грађана.

- Народ је рекао своје и имају обавезу и одговорност према народу да у наредне четири године као легитимно изабрани градоначелници и начелници раде свој посао - тврди Бранислав Бореновић, предсједник ПДП.

- Али ако неко буде истрајаво на нечему оваквом, спреман сам бити први градоначелник који ће позвати људе да изађу на улице и то ће се звати протест - рекао је Драшко Станивуковић, новоизабрани градоначелник Бањалуке.

О оваквим измјенама није било говора у Савезу општина и градова Републике Срспке, чије су чланице задње двије године уочиле бројне неправилности у Закону, изјавио је предсједник Савеза Љубиша Ћосић. Ипак, каже , измјена Закона могле би се десити половином наредне године, и то у дијелу који регулише рокове спровођења одлука градоначелника, начелника, скупштина - општина. Пракса је показала, каже, да управо због тога је био успорен развој појединих локалних заједница.

- Морамо да јасно видимо на који начин ћемо регулисати питање термина доношења одређених рјешења у оквиру закона, односно када то начелник и градоначелник, у ком року је дужан да испоштује одлуке Скупштине/општине, односно обрнуто када је Скупштина/општина града дужна да испоштује оно што ради начелник/градоначелник - истакао је Ћосић.

Постојећи Закон о локалној управи и самоуправи донесен је у новембру 2016. године.

У априлу 2021. требало би да буде формирано ново руководство Савеза, а након тога и радна група која ће радити на измјенама и допунама Закона о локалној управи и самоуправи и припреми новог Закона о финансирању јединца локалне управе и самоуправе, поручио је Ћосић.