latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:57 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Промјене на политичкој сцени Херцеговине (ВИДЕО)

Вољом бирача, три општине у источној Херцеговини добиле су нове начелнике: Гацко, Билећа и Љубиње. Иако је ријеч о релативно малим срединама, политички живот у протекле четири године у овом градовима био је све само не досадан. Нови начелници кажу: настојаће да оправдају повјерење бирача, а сви као најважнији задатак истичу економски напредак.
Гацко - Фото: РТРС
ГацкоФото: РТРС

Од свих промјена које су Херцеговцима донијели локални избори, свакако да је највећа она у Гацку: након пет мандата , односно пуних двадесет година, стигла је замјена Милану Радмиловићу. СДС-овог ветерана , захваљујући убједљивој већини гласова замијениће млади љекар Огњен Милинковић, из СНСД-а. Први пут је ушао у политику, а о својим мотивима каже:

- Сматрам да Гацко годинама стагнира, и мислим да ако не покушате нешто да промијените и ви учествујете у томе - рекао је Милинковић.

Он рачуна на подршку сигурне скупштинске већине. Прво ће направити ревизиују пословања општине и јавних предузећа од којих су нека у великом проблемима.

Задаци су му и развој инфраструктуре, боља сарадња са Рудником и термолектраном Гацко, али и рад на смањењу подјела међу грађанима.

- Да не мислим да могу, не бих се тога ни прихватио - навео је Милинковић.

Веселин Вујовић, нестраначка је личност, али је побједу у трци за начелника оппштине Билећа добио као кандидат СДС. Нада се да ће окупити већину одборника у скупштини, што није толико једноставно јер је манадате добило чак једанаест политичких субјеката.

Немиле сцене из билећке скупштине, какаве су обиљежиле прошли сазив, тврди Вујовић, више нећемо гледати.

- Убјеђен сам 100 одсто да тога више неће бити - поручио је Вујовић.

Билећа има потенцијал за економски напредак, сматра Вујовић који шансу види у туризму и бољем кориштењу Билећког језера. Ипак , прије тога, намјерава да преиспита насљеђе претходника.

- Најважније је установити због чега је настао оволики дуг, је ли то заиста 20 милиона? - пита Вујовић.

И у Љубињу ново лице на мјесту начелника општине- Стево Драпић из СДС. Дуго се бави приватним предузетништвом, и сада ће , каже примати прву “државну плату “. Зато, као свој циљ истиче управо подршку првиреди и запошљавању.

- Радим у привреди давдесет година, штета је да пропустимо шансе које имамо - сматра Драпић.

Много је лијепих жеља и обећања, а четири године нису безначајан период . Они који су бирали знају зашто су се одлучили за овог или оног кандидата, а на изабранима је да покажу јесу ли то и такво повјерење и заслужили.