latinica  ћирилица
26/11/2020 |  19:02 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Војска Србије добила прву жену пилота (ВИДЕО)

Војска Србије добила је прву жену пилота једног јуришног борбеног авиона. Њено име је Ана Перишић, по чину је капетан, а први самостални лет на авиону типа "Орао" извела је на војном аеродрому "Морава" у Лађевцима.
Ана Перишић (фото: http://www.vs.rs) -
Ана Перишић (фото: http://www.vs.rs)

Капетан Ана Перишић, војном терминологијом речено, припадник 241. Ловачко - бомбардерске ескадриле 98. Ваздухопловне бригаде.

Њен први, контролни лет, оцјењен је као успјешан, што значи да је завршила преобуку са школског Супергалеба на борбени ваздухоплов Орао.

- Лет је протекао сигурно и безбjедно и ја сам задовољна како сам успjела то да изведем. Изазов сам по себи је да летим сама на том ваздухоплову послије контролног лета. Прва јесам, али то није приоритетно - каже Ана.

Први лет једне жене – пилота на јуришном ваздухоплову у историји српске војске, уз највише официре Војске Србије, пратио је и министар одбране.

- Могу да кажем да сам заиста поносан да је једна дама постала први пилот борбеног авиона, могу да нађу своју каријеру у јединицама и најсложенијим видовима Војске Србије - истакао је Небојша Стефановић, министар одбране Србије.

Капетан Ана Перишић је мајка двоје дјеце које подиже са супругом, такође официром. Како каже, данас је пуно мање оних који су изненађени њеним животним позивом, него што их је било када га је изабрала 2007. године.