latinica  ћирилица
26/11/2020 |  21:05 ⇒ 21:06 | Аутор: СРНА

Ратификовани споразуми вриједни око 700 милиона евра

Посланици Скупштине Србије ратификовали су вечерас седам споразума вриједних око 700 милиона евра који су намијењени за подршку у борби против вируса корона, подизање енергетске ефикасности и за "зелену економију".
Србија - Скупштина - Фото: B92
Србија - СкупштинаФото: B92

Споразумом између Србије и Међународне банке за обнову и развој вриједним 92 милиона евра, обезбјеђују се средства за набавку додатне медицинске опрему, обуку медицинских радника и изградњу регионалних ковид лабораторија у Новом Саду и Крагујевцу.

Споразум о зајму између Банке за развој Савјета Европе и Србије, користиће се за финансирање јавног сектора, тачније како би се покрили увећани трошкови за набавку лијекова и медицинске опреме, а његова вриједност је око 200 милиона евра.

Ратификован је и Споразум о зајму између Банке за развој Савјета Европе и Србије вриједности 44,5 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности у зграда, а како је раније најавио министар финансија Синиша Мали, са овом банком направљен је споразум којим ће се обезбиједити средства за унапређење водоводне и канализационе мреже у 60 општина.

Мали је навео да се већ наредне године креће у изградњу недостајуће канализационе и водоводне мреже и фабрика за пречишћавање отпадних вода у преко 70 локалних самоуправа, а вриједност споразума је 300 милиона евра.

Ратификовани су и споразум о зајму између Њемачке развојне банке и Србије за пројекат рехабилитације система даљинског гријања вриједан 30 милиона евра, као и споразум вриједан 20 милиона евра за санацију између 50 и 60 објеката јавне намјене широм земље.

Усвојен је и Закон о регулисању јавног дуга по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је сједиште на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, којим се повећава ефикасност и смањује број чланова комисије са 11 на пет.