latinica  ћирилица
26/11/2020 |  22:37 | Аутор: СРНА

Палестинци спремни за директне преговоре са Израелом

Палестинци су спремни да обнове директне преговоре са Израелом уколико они буду засновани на поштовању резолуција УН и Арапске мировне иницијативе, изјавио је министар спољних послова у Палестинској управи Ријад Малки.
Палестинци - Фото: Getty Images
ПалестинциФото: Getty Images

Он је током виртуелне Медитеранске конференције о контроли и аутоматизацији /МЕД 2020/ подсјетио да је Палестинска управа недавно обновила финансијску и безбједносну координацију са Израелом.

- Сматрамо то разлогом за охрабрење нове администрације САД да се креће у том смјеру - истакао је Малки.

Малки је рекао да Палестинска управа шаље јасне поруке не само изабраном предсједнику САД Џозефу Бајдену и Израелу, већ и европским и бројним другим земљама да су Палестинци спремни да се поново потпуно ангажују са Израелом у оживљавању директних преговора без предуслова.

Према ријечима Малкија, Палестинској управи је најважније да се преговори заснивају на резолуцијама УН и Арапској мировној иницијативи, као и на међународном праву, јавио је "Спутњик".

- То су најважнији елементи за нас, на основу којих треба да буду засновани било какви преговори у будућности - поручио је Малки.

Палестинска управа је раније овог мјесеца најавила обнову сарадње са Израелом, укључујући на пољу безбједности, након што је ту сарадњу суспендовала у мају због планова израелских власти да анексирају територије на Западној обали.