latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:20 ⇒ 08:41 | Аутор: sputniknews.com

Сахрањен Дијего Марадона (ВИДЕО)

Фудбалска легенда Дијего Марадона сахрањен је током приватне церемоније којој је присуствовало само 200 људи на гробљу Хардин Бела Виста у Буенос Ајресу. Велики број љубитеља фудбала окупио се на улицама, пратећи колону која је превозила ковчег. Они су узвикивали "Дијего није мртав, Дијего живи у народу".
Посљедњи испраћај Марадоне (AP/Mario De Fina) - Фото: AP
Посљедњи испраћај Марадоне (AP/Mario De Fina)Фото: AP

Ова мала церемонија изгледала је као потпуна супротност оној одржаној раније у четвртак, када је десетине хиљада уплаканих људи сатима пролазило поред ковчега с тијелом Марадоне, што је изгледало као мјешавина церемоније одавања поште шефу државе и хаоса препуног стадиона, јавио је АП, преноси Танјуг.

Само је члановима породице и блиским пријатељима било дозвољено да присуствују вјерском обреду на гробљу, гдје је Марадона сахрањен поред својих родитеља Далме и Дијега.

Навијачи, носећи аргентинске заставе, окупили су се дуж пута којим је пролазио погребни аутомобил с ковчегом Марадоне, уз јаке безбиједносне мјере. Многи су покушали да дотакну возило, када год је оно морало да застане због саобраћаја.

Претходно окупљање у аргентској предсједничкој палати завршено је нешто прије 18 часова, 12 сати након што је почело, у складу са жељом породице.

Тијело једног од најбољих свјетских фудбалера је потом одвезено због сахране, што је разбјеснило многе који су чекали да одају пошту и довело до тензија на капији гробља.

У очајничкој жељи да упуте посљедњи поздрав, фанови Марадоне попели су се на ограду предсједничке палате, као да су на фудбалском стадиону.

"Дијего није мртав, Дијего живи у народу", узвикивали су људи док је ковчег преношен до гробља код Буенос Ајреса.

Поворку аутомобила, коју је пратила полиција, пратило је на десетине аутомобила и мотоцикала, који су трубили.

Стотине фанова блокирало је улазак на гробље, прије доласка ковчега, плешући и скандирајући, док је полиција покушава да рашчисти пут.

Претходно је испред предсједничке палате у Буенос Ајресу дошло до сукоба полиције и фанова Марадоне који су се окупили да одају пошту легендарном фудбалеру који је преминуо у 61. години.

Његов је ковчег био изложен испред палате, а како се окупило неколико десетина хиљада фанова, полиција је покушала да одржи ред, што је изазвало сукобе.

Појединци су бацали флаше и металне предмете на полицију у центру главног града Аргентине, а полицајци су узвратили сузавцем како би смирили нереде.

Фанови су слали пољупце преминулом Марадони пролазећи поред дрвеног ковчега у предворју предсједничке зграде, а неки су се ударали у груди песницама и викали "Идемо, Дијего"!.

Ковчег је био покривен аргентинском заставом и дресом са бројем десет, који је носио Марадона док је играо фудбал.

Предсједничка палата отворена је у 6.15 ујутро, пошто су претходну ноћ уз Марадонино тијело бдили породица и најближи пријатељи.

Међу присутнима су биле његове ћерке Далма и Ђанина, затим бивша супруга Клаудија Виљафан, а касније је дошла и Вероника Охеда, још једна Марадонина бивша супруга, с њиховим сином Дијегитом Фернандом.

Сахрани је присуствовала и Јана, коју је Марадона признао као ћерку тек прије неколико година.

Марадону су на вјечни починак испратили и бивши саиграчи, са којима је освојио Свјетско првенство 1986. године, а било је много познатих аргентинских фудбалера, међу којима је и Карлос Тевез.