latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:44 ⇒ 08:47 | Аутор: СРНА

Матвијенко: Упокојење патријарха Иринеја ненадокнадив губитак

Предсједница Савјета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко рекла је да је упокојење српског патријарха Иринеја ненадокнадив губитак за све, не само у Србији, него и у цијелом православном свијету.
Валентина Матвијенко (фото: Sputnik / Алексей Дружинин) -
Валентина Матвијенко (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

- У име Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације и у лично име примите изразе искреног саучешћа у вези са упокојењем Његове светости патријарха српског Иринеја - наводи се у писму, које је Матвијенко упутила предсједнику парламента Србије Ивици Дачићу.

Она је истакла да је самопрегорним служењем Господу, отаџбини и свом народу блаженопочивши патријарх Иринеј стекао заслужено поштовање и признање не само у Србији, него и у цијелом православном свијету.

Матвијенко се сјетила разговора са Његовом светошћу у прољеће 2015. године током њене званичне посјете Београду, саопштено је из Скупштине Србије.

- Тешко је оцијенити његове благе напоре и досљедне кораке усмјерене на јачање вишевјековних културних и духовних веза између народа Русије и Србије. Молим да пренесете речи искреног саосећања и подршке свим свештеницима и пастви Српске православне цркве - навела је Матвијенко.

Патријарх Иринеј преминуо је 20. новембра од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве.