latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:50 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Нови аранжман са ММФ-ом: Српска спремила списак примједби

У Министарству финансија Републике Српске имају спремне примједбе и сугестије у вези са договором о новом аранжману од 1,5 милијарди КМ између Међународног монетарног фонда и БиХ о којем ће преговори почети у понедјељак, 30. новембра, пише Глас Српске.
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) - Фото: РТРС
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)Фото: РТРС

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да су се у Министарству упознали о писму намјере и да ће послати своје сугестије на адресу ММФ-а да би одређена питања била промијењена.

Не желећи да улази у детаље, Видовићева је нагласила да ће и сам ток даљих разговора зависити од тога да ли ће и колико ће примједби и сугестија Српске бити прихваћено.

- Република Српска од 1,5 милијарди КМ треба да добије око 500 милиона у наредне три године, односно сваке године по дио за санацију посљедица пандемије вируса корона, али имају неки услови и одређене ствари које су предвиђене у том писму на које ћемо указати. Разговоре очекујемо у понедјељак - рекла је Видовићева за Глас Српске.

Нова рунда разговора двије стране трајаће до 8. децембра, а Мисија ММФ-а у Вашингтону обавијестила је надлежне у БиХ о почетку преговора који ће бити одржавани онлајн и вођени појединачно са владама Српске и Федерације БиХ, те члановима Савјета министара.

У нацрту писма намјере тражи се шестомјесечни аранжман у вриједности од 638,5 милиона долара или око 1,5 милијарди КМ.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је недавно да БиХ тражи од ММФ-а склапање трогодишњег аранжмана за ублажавање посљедица другог таласа пандемије вируса корона.

Он је додао да би новац био искориштен за подршку економском опоравку земље у току 2021. године, уз очување макроекономске стабилности, валутног одбора и одржавање дуга.

Тегелтија је навео да су главни циљеви програма спасавање и побољшање квалитета живота грађана мобилизацијом довољних ресурса у здравственом сектору, привремена подршка приходима грађана и предузећа, јачање отпорности финансијског сектора, те побољшање раста у средњорочном периоду. У другој фази, када почне опоравак након пандемије, фокус програма ће се помјерати на структурне реформе, да би се подржала трансформација економије.

ММФ је ове године, на основу договора са домаћим властима, уплатио БиХ 330 милиона евра, а новац је, након што су ријешене одређене недоумице и проблеми на релацији између различитих нивоа власти, распоређен у јуну.

Српској је за санацију посљедица пандемије вируса корона тада припало око 240 милиона КМ за санирање посљедица у привредном сектору, као помоћ здравству, а дио средстава завршио је у буџетима градова и општина, те у Гарантном фонду.

У новом глобалном извјештају ММФ-а додатно су погоршане прогнозе економског пада за текућу годину, тако да се сада предвиђа да ће економија у БиХ пасти за 6,5 одсто. ММФ је у прољећним прогнозама предвиђао пад за пет одсто.