latinica  ћирилица
27/11/2020 |  09:12 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Мехмедагић остаје без приступа тајним подацима

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија потврдио је да је обавијестио Министарство безбједности да је повријеђен члан 57 Закона о заштити тајних података БиХ, те је тиме стављено у процедуру одузимање права на приступ тајним подацима генералном директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

У образложењу које је потписао Тегелтија наведено је да је Министарство безбједности обавијештено о потреби спровођења додатне безбједносне провјере за Мехмедагића, а због настале сумње у безбједносну сметњу.

Закон о заштити тајних података БиХ налаже да, уколико се против особе која има већ дозволу за приступ тајним подацима води дисциплински или кривични поступак, руководилац органа, организације или институције у којој је провјеравана особа ангажована на пословима приступања, кориштења, чувања и заштите тајних података дужан је о томе обавијестити особе надлежне за издавање дозволе, пишу Независне новине.

Такође, раније је Тужилаштво БиХ упутило допис Министарству безбједности у којем од ресорног министра Селме Цикотића и његовог помоћника Мате Милетића тражи информацију да ли је против оптужених Мехмедагића и зпосленог у агенцији ОБА Мухамеда Пекића покренута процедура додатне провјере у случају сумње у безбједносну сметњу.

Тужилаштво тражи од Цикотића и Милетића одговоре да ли су поступили као у ранијем случају који се односи на бившег директора Агенције за истраге и заштиту Горана Зупца и секретара Министарства безбједности Бакира Даутбашића.

Како се наводи, потребно је да се Тужилаштво одмах обавијести да ли је ОБА, руководилац органа, обавијестила Министарство безбједности да је даном потврђивања оптужнице против Мехмедагића и Пекића наступила безбједносна сметња.

Суд БиХ је одбио приједлог Тужилаштва БиХ да Мехмедагићу забрани обављање дужности док се процес у Суду БиХ не оконча.

Тужилаштво БиХ је 22. октобра против Мехмедагића и Пекића подигло оптужницу којом их терети да су током августа злоупотријебили свој службени положај или овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА, у сврхе приватних и личних интереса, како би дошли до фотографија и информација о пошиљатељу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.