latinica  ћирилица
27/11/2020 |  09:41 ⇒ 09:48 | Аутор: klix.ba

У ФБиХ могућа обавезна вакцинација против вируса корона

У Федерацији БиХ опција обавезне вакцинације тренутно није искључена, пише Кликс.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Кризни штаб Федералног министарства здравства протеклих дана увелико ради на програму имунизације, рекао је помоћник федералног министра здравства Горан Черкез.

Како каже, формиране су групе стручњака које интензивно разговарају о припреми становништва на вакцинацију, приоритетним групама које ће примити вакцину, али и потребама формирања хладног ланца, уколико се одлучи за набавку Фајзерове вакцине која се мора складиштити на -70 степени Целзијусових.

О томе која вакцина је највјероватнија опција за БиХ, Черкез не жели да говори у овом тренутку, све док надлежне европске институције, али и Агенција за лијекове БиХ, не одобре одређену вакцину.

Кликс наводи да је врло извјесно да то неће бити вакцина само једног произвођача.

- Многе земље дискутују о томе да ли ће вакцина бити обавезна или не. Аустралија неће дозволити путовања својим авионима за невакцинисане путнике. Многе земље ће можда забранити улазак људима који нису вакцинисани. И ми требамо размотрити овај проблем и пронаћи најбоље рјешење. Пуно је могућности и треба нам више рјешења, од обавезног вакцинсања, до тога да грађани сносе трошкове лијечења, па и до тога да грађани неће моћи путовати уколико се не вакцинишу. Не би требало искључити ниједну опцију, а све ће бити донесене на основу стручних мишљења, исто као што ће бити одлучено која вакцина ће добити дозволу за употребу на тржишту БиХ - рекао је Черкез.

Према тренутном плану вакцинације у ФБиХ, приоритет су здравствени радници, трећа старосна доб и хронични болесници.

Према плану набавке вакцина путем Ковакс механизма, ФБиХ ће у првом кругу вакцинације добити 800.000 доза вакцина.

Черкез појашњава да ће се након тога набавка проширити за 30 одсто, а потом за 50 одсто становништва. Међутим, не може се очекивати да ће се у 2021. години вакцинисати 70 одсто популације у ФБиХ, колико је потребно за стицање колективног имунитета, пише Кликс.