latinica  ћирилица
27/11/2020 |  09:44 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Гускова: Додик са правом критиковао Инцка

Руски експерт за Балкан Јелена Гускова оцијенила је да је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању Савјету безбједности УН потпуно оправдано критиковао високог представника у БиХ Валентина Инцка да заступа интересе Бошњака и поново покренуо питање затварања ОХР-а.
Јелена Гускова (Фото:slovoslovlje) -
Јелена Гускова (Фото:slovoslovlje)

- Додик је у праву када је критиковао Инцка, који се на овој фунцкији налази од марта 2009. године, да се мијеша и у економску политику Републике Српске, увијек говорећи само у име муслимана и покушавајући да наметне рјешења која нису у складу са Дејтонским споразумом - рекла је Срни Гускова, која је руски академик и историчар.

Она је оцијенила да је Додик још једном са правом покренуо питање затварања ОХР-а који омета спровођење реформи и спутава политички развој БиХ.

- Бањалука се залаже за даље економске реформе како у Републици Српској, тако и на нивоу БиХ, у складу са Дејтонским споразумом и захтјевима ЕУ. И у томе има пуну подршку Москве - нагласила је Гускова, која је и сенатор Републике Српске, те академик Академије наука и умјетности Републике Српске и Српске академије наука и уметности.

Она је оцијенила да су поступци европских земаља које су осудиле Додиков говор, прилично предвидљиви јер они не могу толерисати чињеницу да Република Српска постаје све самосталнија, што блокира многе западне иницијативе за централизацију БиХ.

- И, наравно, њима се уопште не свиђа то што се Република Српска оријентише на Русију. То значи да она може постати упориште Русије и српства на Балкану, а то уопште не улази у планове САД, када су писали текст Дејтонског споразума - каже Гускова.

Она подсјећа да је протеклих више од 20 година Савјет безбједности УН сазнавао о томе шта се догађа у БиХ само кроз извјештаје високих представника, који су увијек били необјективни, имали су изузетно негативан однос према српској страни и подржавали Бошњаке, те настојали да ослабе Републику Српску.

Гускова оцјењује да су широке дискусије увијек добре, посебно у Савјету безбједности УН, јер то значи да ће било која постављена питања чути представници многих земаља, да озбиљан проблем брине овај или онај народ.

Према њеним ријечима, дејтонски проблем забрињава многе, па би тако једни хтјели да овај уговор измијене радикално, други желе његову стриктну примјену, а трећи немају свој став и подржавају "опште мишљење" европских лидера, посебно у Савјету безбједности.

Гускова је подсјетила да су одувијек високи представници уживали неограничена овлашћења у БиХ, смјењивали изабране предсједнике и посланике у Републици Српској, мијењали "неугодне градоначелнике", наметали органима власти политичке одлуке, контролисали медије, утврђивали националну заставу, па чак и покушали да напишу уџбенике историје.

Она је указала да је Инцко у својим извјештајима Савјету безбједности УН увијек тврдио да је Република Српска та која кочи напредак БиХ и не прави никакве "разумне компромисе".

Гускова је подсјетила да се високи представник непрестано мијешао у рад органа Републике Српске, кориговао законе, ширио овлаштења на штету Српске, преносио овлашћења које се тичу полиције, војске, пореског система и других области.

- При томе, кориштена су недемократска средства притиска и застрашивања власти ентитета, првенствено Републике Српске. Циљ ових илегалних промјена био је стварање унитарне БиХ. Акције свих високих представника у БиХ усмјерене су ка постизању управо овог задатка - нагласила је Гускова.

Високи представници су, напомиње Гускова, донијели више од 800 различитих одлука, од којих је више од 200 имало снагу закона.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обратио се 24. новембра на видео-коференцији током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је у обраћању видео-линком, између осталог, рекао да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ, те да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

Он је нагласио да Инцко не може да тумачи Устав, иако неовлашћено то ради, те да се само може кретати у оквиру Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.