latinica  ћирилица
27/11/2020 |  10:08 ⇒ 10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Шведска признала да нема знакова колективног имунитета

Шведска је признала да нема назнака да се у тој земљи развио колективни имунитет који успорава ширење вируса корона јер број нових инфекција расте.
Шведска - Фото: AFP
ШведскаФото: AFP

- Питање имунитета крда је тешко. Не видимо знаке имунитета у популацији који би сада успорио ширење инфекције - рекао је главни шведски епидемиолог Андерс Тегнел који је творац шведске стратегије борбе против корона вируса која није подразумијевала мјере карантина.

Швеђани су више били изложени вирусу него њихови сусједи у нордијском региону и сваки трећи житељ Стокхолма има антитијела, показују недавно објављени подаци, преноси Блумберг.

Шведска није уводила рестриктивне мјере против ширења вируса и ослонила се на добровољно поштовање препоручених мјера.

Али, земља сада дневно биљежи између пет и седам хиљада нових случајева корона вируса.

Због тога је влада сада увела неке рестриктивне мјере као што су забрана окупљања више од осам особа на јавном мјесту и забрана продаја алкохола послије 10 сати увече.

- Здравље и животи људи су још увијек у опасности, а опасност расте - рекао је у недавном обраћању премијер Стефан Ловен.

У новом таласу пандемије, све се брже пуне болнички капацитети у Шведској и расте број пацијената којима је потребна интензивна њега.