latinica  ћирилица
27/11/2020 |  11:37 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Оптужница против предсједника Кантоналног суда у Сарајеву

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Кантоналног суда у Сарајеву Владимира Шпољарића, која га терети за насиље, узнемиравање и сексуално узнемиравање запослене у овој правосудној институцији.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Шпољарић се терети да је током 2018. и 2019. године, док је био вршилац дужности, а касније и предсједник Кантоналног суда у Сарајеву, континуирано и у више наврата, непримјереним дјелима и поступцима, вршио насиље, узнемиравање и сексуално узнемиравање којим је угрозио мир, душевно здравље и тјелесни интегритет подређене запослене, која му је указивала на непожељност и непримјереност његових поступака.

Током сексуалног узнемиравања и злостављања, оптужени је оштећеној у својству надређеног, упућивао пријетње угрожавањем њеног запослења и егзистенције, те вишеструким непримјереним поступцима довео до озбиљног угрожавања тјелесног и душевног здравља оштећене.

Шпољарић се терети да је на основу пола вршио насиље, узнемиравање и сексуално узнемиравање којим је угрозио мир, душевно здравље и тјелесни интегритет друге особе, чиме је починио кривично дјело из Закона о равноправности полова БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Почињено кривично дјело супротно је домаћим и међународним конвенцијама и актима којима се гарантује безбједност живота и здравља и заштита појединца од полне дискриминације.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем 15 свједока и стручних вјештака, те прилагањем већег броја материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.