latinica  ћирилица
27/11/2020 |  11:38 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Вакцина "Епивак корона" биће сезонска, имунитет након мјесец дана

Вакцинација руском вакцином "Епивак корона" биће сезонска, проучаваће се учесталост примјене, али имунитет неће бити доживотан, рекао је шеф Одјељења за зоонотске инфекције и грип центра "Вектор" Александар Рижиков.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

- Проучаваћемо учесталост ревакцинације. Након минимум двије вакцинације потребна је ревакцинација за шест или десет мјесеци - рекао је Рижиков.

Он се нада да ће ревакцинација у будућности бити на сваке три године, да ће постојати стабилнији имунитет, али не доживотни, што је, како каже, предност вакцине у смислу њене сигурности.

- Имунитет се формира мјесец дана након прве вакцинације. Карантин није потребан, али је неопходна заштита од спољне инфекције, ношење маске након прве и друге вакцинације је неопходно како се у том тренутку не би заразили, јер организам у том периоду није заштићен - навео је Рижиков.

Он очекује да ће се ниво заштите антитјела одржавати најмање шест мјесеци, преноси "Спутњик".

- Три недјеље послије вакцинације пацијенти не би требало да се прехладе и конзумирају алкохол - рекао је Рижиков.

Масовна вакцинација "Епивак короном" ће почети 2021. године и биће бесплатна.

Предсједник Русије Владимир Путин у октобру је говорио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни научни центар "Вектор", а која је названа "Епивак корона".