latinica  ћирилица
27/11/2020 |  11:55 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Нелсон: Међународну супервизију треба да замијени грађанска

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон сматра да је жалосно што БиХ још није испунила критеријуме за окончање међународне супервизије, коју би, како каже, требало да замијени супервизија грађана.
Ерик Нелсон - Фото: СРНА
Ерик НелсонФото: СРНА

Нелсон је написао на свом блогу да је у октобарској поруци грађанима БиХ поручио да они морају да буду покретачи промјена.

- Капацитети удружења грађана и цивилног друштва значајни су и могу захтијевати одговарајућу посвећеност од изабраних лидера. Млади људи из ове земље не желе да остану заробљени у прошлости - написао је Нелсон.

Он је навео да грађани БиХ имају моћ да обезбиједе да БиХ заузме своје мјесто као стабилна и просперитетнија чланица евро-атлантске заједнице земаља.

- Вријеме је да се гради БиХ заснована не само на миру, него на владавини закона и међусобном поштовању свих народа и свих жртава протеклих ратова - написао је Нелсон у поруци поводом 25. година од Дејтонског мировног споразума.

Он је подсјетио на разне извјештаје, судске пресуде и недавно Мишљење ЕУ који јасно описују реформе које су БиХ потребне како би се ријешиле системске неефикасности које спречавају економски раст и управљање.

- Да би доживјели своју судбину унутар ЕУ, грађани БиХ и изабрани лидери морају покренути дијалог и постићи широк консензус о уставној реформи - поручио је Нелсон.

Он је рекао да ће реформе на путу ка ЕУ обезбиједити да БиХ буде стабилан и сигуран дом за три конститутивна народа.

Нелсон је подсјетио да је Дејтонски мировни споразум потписан прије 25 година, те да је његов примарни циљ био да послужи као оквир за очување мира за изградњу повјерења и помирења, те да омогући транзицију земље ка ефикасном, функционалном и демократском друштву.

- Дејтонски споразум испуњава то основно обећање, али грађани БиХ захтијевају, заслужују и спремни су за више - написао је Нелсон у свом блогу.