latinica  ћирилица
27/11/2020 |  13:00 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Млади метематичар Небојша Ђурић на најбољи начин представља Српску

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић примиo је данас математичара Небојшу Ђурића, који је недавно ријешио математички проблем стар више од 40 година.
Небојша Ђурић и Радован Вишковић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Небојша Ђурић и Радован Вишковић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Вишковић је рекао да је његова жеља да се млади из Српске угледају на Небојшин примјер и схвате да Република Српска и њене институције воде рачуна о њиховом квалитету и раду.

- Такође, они треба да виде и схвате да имају пажњу институција - истакао је Вишковић и пожелио Ђурићу много успјеха и научног напретка, чиме би промовисао себе, свој родни Теслић, Бањалуку, Републику Српску и њен образовни систем.

Предсједник Владе Српске поклонио је Ђурићу лаптоп и књигу о Николи Тесли са жељом да његов научни рад иде у правцу онога што је радио познати српски научник.

Вишковић, који је од Ђурића на поклон добио рубикову коцку, рекао је да се треба трудити да што више квалитетних младих људи остане на домаћим универзитетима и у Српској.

Он је нагласио да је Ђурићев подвиг значајан, ако се узме у обзир чињеница да моћне земље издвајају милионе за научноистраживачки рад и своје стручњаке.

- Он је успјешно ријешио овај научни проблем и то објавио у најпознатијем свјетском часопису. Тиме је Универзитет и Српску на неки начин подигао на виши ниво када је ријеч и о свјетским математичким круговима - рекао је Вишковић, након пријема који је уприличио за асистента на Архитектонско-грађевинско-геодетском и Природно-математичком факултету у Бањалуци Небојшу Ђурића, који је недавно ријешио математички проблем стар више од 40 година.

Ђурић је захвалио Вишковићу за пријем, који за њега, како каже, представља награду и мотивацију за даљи научни рад.

- Даћу све од себе да наставим да својим радом промовишем Српску, Универзитет у Бањалуци и свој родни град. Надам се да ћу мотивисати и колеге да заједно са мном много више раде, као и нове младе генерације да остану у Републици. Треба да вјерујемо у себе и боримо се за бољу будућност јер нам је нико неће поклонити. А резултат на тај начин мора доћи и труд ће се исплатити - поручио је Ђурић.