latinica  ћирилица
27/11/2020 |  13:23 ⇒ 13:37 | Аутор: srpskainfo.com

Подршка домаћој продукцији; Филм "Хајдучица" један од награђених

Филмски сценариј "Хајдучица" редитеља Горана Дујаковића, један је од подржаних кроз конкурс Министарства просвете и културе Републике Српске.
Филмски сценариј "Хајдучица" (фото: Предраг Соломун) -
Филмски сценариј "Хајдучица" (фото: Предраг Соломун)

Како објашњава Дујаковић, средства која су добијена на конкурсу за суфинансирање филмског сценарија су стимулативна и представљају почетну основу за даљњи развој пројекта у фази предпродукције.

- Под развојем пројекта подразумијевам финалне дораде текста у сарадњи са драматургом, припрему комплетног сценаристичког материјала за међународне конкурсе, превод на енглески језик и прављење финансијског плана продукције филма. Пошто је ово конкурс за суфинасирање филмског сценарија, рано је још говорити о снимању филма - објаснио је он.

Пред његовим тимом сада је дефинисање трошкова снимања филма и начин на који ће се затворити финансијска конструкција, затим приступ избору глумаца и већине локација за снимање.

- Неке локације за снимање филма су већ познате. Пошто се сценарио бави догађајима из друге половине 19. вијека са пуно акционих сцена, велики труд ће бити уложен у костимографију, припрему и кориштење пиротехничких средства, а и услови снимања су доста тешки са пуно зимских сцена на планинама, па ће продукција филма бити захтјевна и скупа. Сценарио има умјетнички потенцијал јер је у фокусу приче судбина жене која је живјела у Босни и Херцеговини у другој половини 19. вијека, у простору који је снажно прожет традиоционализом и јасно прописаним улогама у мушко-женским односима. Уз избор познатих глумачких имена, филм има добар потенцијал да буде гледан код публике, не само регионалне - рекао је Дујаковић.

Филм "Хајдучица" ауторов је дебитански дугометражни играни филм.

- Ово је добар корак Министарства просвјете и културе Републике Српске да се филмска продукција постави на своје мјесто. Али, ово је само први корак. За даљни развој филма потребна су финансијака средства за продукцију филма, да би се уопште створили услови за копродукционе партнере. Већина регионаланих филмских продукција су финасиране средствима Србије, Хрватске и БиХ, јер се тако стичу услови за европске фондове. Тим путем ће и овај филм морати да иде - објаснио је он.

Кроз конкурс Министарства подржано је шест пројеката у укупном износу од 50.000 КМ.

Министарство је подржало два пројекта у категорији филмског сценарија за документарни филм, два филмска сценарија за играни филм и два пројекта у категорији анимираног филма.

Ријеч је филмским пројектима који обезбјеђују промоцију и значајно доприносе развоју кинематографије Републике Српске, имају значајну умјетничку вриједност и афирмишу домаће писце филмског сценарија.

- Показало се добрим што смо конкурсом за развој филмског сценарија омогућили удружењима грађана да конкуришу са сценаријима. Видјећемо како ће се сценарији развијати и у складу с тим ћемо се опредјељивати када је у питању наша подршка - рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске, Наталија Тривић.