latinica  ћирилица
27/11/2020 |  15:16 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

"Ноћ истраживача" - манифестација која поприма интересовања и у БиХ

Већ осму годину за редом у градовима БиХ одржава се "Ноћ истраживача", манифестација која има за циљ да на популистички начин приближи науку и научна истраживања, широј јавности, посебно младима, који тек треба да освоје свијет нових сазнања.
Ноћ истраживача - Фото: илустрација
Ноћ истраживачаФото: илустрација

Овај пројекат је прије девет година, у БиХ, покренула госпођа Аисте Лехман, Литванка, која већ 15 година живи и ради на релацији Бањалука – Лондон.

Она је у интервјуу за Радио Српске говорила о томе како је дошла на идеју да ову глобалну манифестацију организује и код нас.

Радио Српске: Како сте заправо дошли на идеју да покренете "Ноћ истраживача" у БиХ и колико је било тешко све организовати у неколико градова?

Лехман: Дошла сам на идеју сасвим случајно, преко пријатеља који је радио на сличним пројектима у другим државама, заједно са Европском унијом. Онда сам помислила, зашто ја то не бих урадила у Босни и Херцеговини. Тако смо почели 2012. у Бањалуци и то је наишло на одличан пријем, па су се јавиле и научне институције из других градова с жељом да се придруже "Европској ноћи истраживача". Јесте било тешко да организујемо "Ноћ истраживача", јер када смо почели, нисмо знали у шта се упуштамо, ушли смо у ову причу незнајући колико је то тешко, али увијек то радимо из задовољства. Посебно нас радује чињеница да су млади веома заинтересовани за научни рад.

Радио Српске: Рекли сте да сте први пут 2012. године овај догађај организовали у Бањалуци. Да ли сте знали да ће се ово проширити и у остале градове Босне Херцеговине?

Лехман: То је било сасвим случајно. Људи из Сарајева су пратили прву манисфестацију у Бањалуци и одмах потом су ступили са мном у контакт, након чега смо направили партнерство и тако је почела прича за цијелу Босну и Херцеговину.

Радио Српске: У којој мјери је овај пројекат напредовао у смислу заинтересованости младих за истраживање и науку уопште?

Лехман: Врло интересантно је причати о томе, јер је очигледан напредак, из године у годину. Млади људи из средњих школа се баш ентузијастично укључују у овај програм. Има пуно дјеце која учествују и за њих је фасцинантно шта је наука. И кад чујемо шта све дјеца знају о науци у различитим областима, увијек нас обрадује тај напредак и то мијењање слике о научницима. Ништа није као прије што је било, научник је старијиа особа у лабораторији и то је то. Доста се тога промијенило и то је добро.

Радио Српске: Да ли су неке научне области атрактивније за младе научнике, односно, да ли је њихово интересовање веће у техничким, природним или друственим наукама?

Лехман: Тешко је рећи, има много иницијативе у ИТ области, посебно у програмирању и роботици. Едукација иде баш далеко кроз различите пројекте и иницијативе Владе, док опет за друге секторе попут хемије, друштвених наука ових иницијатива и нема баш много.

Радио Српске: Ове године "Ноћ истраживача" одржава се под мотом "Откријмо неоткривено", а фокус је заправо на откривању потенцијала, како у самој науци, тако и у људима.

Лехман: Република Српска и Босна и Херцеговина су богате научним, али и људским потенцијалом. Интересантно је да видим колико има младих људи који су прави генијалци. Освојили су доста награда на различитим такмичењима на глобалном нивоу, учествују свугдје, послије тога добију најбоље послове у иностранству. Има стварно много пројеката који се реализују у Босни и Херцеговини, у лабораторијама, на факултетима, у индустрији, за које се веома мало или уопште не зна. Овогодишњи мото управо и има за циљ да то све покаже јавности.

Радио Српске: Овогодишња манифестација одржава се 27. и 28. новембра, нешто касније, од оног на шта смо навикли у ранијем периоду, а разлог је епидемија вируса корона. Колико ће све бити другачије, број учесника и активности специфичне за "Ноћ истраживача"?

Лехман: И то је својеврстан експеримент за нас, као и за све. Сви садржаји ове године су онлајн, што је другачије од оног на шта смо навикли у "Ноћи истраживача", гдје имате експерименте у којима можете учествовати. Ове године, сав садржај је онлајн и све организације које су се укључиле направиле су видео снимке, лајв садржај, неке од експеримената који се обицно не могу видјети. Тако да, и за нас је то велики изазов и не знам како ће бити прихваћено, колико ће људи учествовати, јер смо увијек имали добар одазив у сваком граду, а ове године, разлика је и у томе што ће сви градови заједно учествовати на главној "Ноћи истраживача", односно 27. и 28. новембра и то онлајн.

Радио Српске: Каква су Ваша очекивања од ове манифестације у будућности, шта бисте жељели да се промијени, побољша, у односу на оно што смо до сада имали прилику да видимо, чујемо и сазнамо?

Лехман: Ја бих заиста хтјела да "Ноћ истраживача" постане жива и да не буде само ноћ, него и начин прикупљања нових различитих информација, да послужи као образовање, али и уживање. Да то траје дуже од једног дана или ноћи сваке године. То је моја жеља и вољела бих да то доживим.