latinica  ћирилица
27/11/2020 |  15:22 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Требињски љекари иду на едукацију у Бањалуку (ВИДЕО)

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Требињу је одржан састанак представника здравствених установа херцеговачке регије са тимом Министарства здравља Републике Српске и Универзитетског клиничког центра Бањалука, ради сагледавања стања и предузимања неопходних мјера, за што бољу припремљеност здравствених установа.
Требиње, састанак - Фото: СРНА
Требиње, састанакФото: СРНА

Тренутно се у Болници Требиње, која је готово цијела стављена у ковид - систем, лијечи 95 пацијената.

У Требињу и Херцеговини и даље нема значајнијег пада броја заражених и хоспитализованих, али нема ни даљег раста тих бројки.

О снази јесењег таласа епидемије најбоље говоре подаци, да је од марта до средине октобра у Болници Требиње лијечено 278 пацијената са ковидом, а 12 их је умрло, док је у посљедњих мјесец и по хоспитализовано чак 122 пацијената, а 19 их је преминуло. Главни проблем, констатован и на данашњем састанку, је недостатак медицинског кадра, посебно оног за лијечење најтежих пацијената.

- Искоростили смо мало смирење ситуације да дођу колеге из Бањалуке са стручне и оперативне стране у помоћи за зиму - наглашава доктор Станко Буха, помоћник директора Болнице Требиње за медицинска питања.

Из министарства увјеравања да ће све болнице у Српској, имати довољно опреме и кисеоника, те да ће се радити интензивно на додатној едукацјии медицинара. Искуства са интезивне његе Клиничког центра Бањалука, више су него добродошла за љекаре требињске болнице.

- Сегмент интезивне медицине је медицина катастрофе која даје јасна правила, како се понашати кад нема добољно особља, кад нема специјалсита, окрећемо се специјалзантима који могу итекако одговорити - наглашава доктор Пеђа Ковачевић, специјалиста пуломолог.

Милан Латиновић, из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, наглашава да ће у програму бити шест специјализаната. 

- Договорили смо се да шест специјализаната буде у програму едукације да их осособимо за што квалиетнији рад са особама које требају кисеоничку терапију. Договорили смо се да они доставе спецификације за финансијска средства која ћемо обезбиједити из компезационог фонда за кисеоничку терапију - поручио је Латиновић.

Требињски Дом здравља и поред огромног притиска на тимове поордичне медицине, за сада нема проблема са медицинским кадром. Испоштване су све процедуре и препоруке у раду, а спремају се, кажу у управи, за зиму, за када се очекује још тежа ситуација.

- Претпрпани смо послом,  у задња 2- 3 дана као да мало јењава, али у породичној медицини имамо двоје позитивних, па смо једног љекара са бироа примили, па са особљем немамо проблема - поручила је Вранка Драшковић, директорка Дома здравља Требиње.

Састанку су присуствоавли и представнци и Кризног штаба Требиња, који су на данашњем засједању одлучили да се ученици требињских школа од понедјељка 30. новембра, врате у школске клупе.