latinica  ћирилица
27/11/2020 |  15:50 | Аутор: СРНА

Улагање у дигитализацију производње - пут за бољи рад компанија

Улагањем у 4.0 индустрију, односно дигитализацију производње, компаније постају продуктивније, профитабилније и конкурентније, а све то тражи и нове људе са потребним знањима, речено је на конференцији "Примјена 4.0 индустрије у компанијама БиХ".
Дигитализација - Фото: РТРС
ДигитализацијаФото: РТРС

Учесници онлајн конференције, коју је организовала Спољнотрговинска комора БиХ, изразили су задовољство представљеним софтверским рјешењима за производне и радне процесе који дају боље пословне резултате, посебно у погледу уштеда, продуктивности и ефикасности пословања.

У уводном дијелу конференције, организоване с циљем размјене искустава и идеја у примјени 4.0 индустрије у разним областима, те дефинисања правца дјеловања у будућности, Драган Спасојевић из бањалучке компаније "М енд И Системс" /М&И Системс/ одржао је презентацију "Значај 4.0 индустрије и његова примјена".

Спасојевић је указао на користи примјене 4.0 индустрије у привреди, с посебним освртом на софтверска рјешења "Аспрова АПС", те "ЕРП-АПС" и "МЕС", чијим увођењем се, између осталог, смањује вријеме производње и стварање залиха, те побољшава продуктивност и смањују трошкови.

Истакнуто је да компаније широм свијета годишње уложе око трилион долара на дигиталну трансформацију, али да се око 70 одсто иницијатива сматра неуспјешним.

Индустрија 4.0 обухвата интеграцију савремених информационо-комуникационих технологија са конвенционалном физичком производњом и процесима, што омогућава развој нових тржишта и пословних модела.

Ова врста индустрије је тиме усмјерена на питање како та интеграција може пружити корист индивидуалним корисницима у цијелом процесу.

О позицији БиХ у томе учесници конференције имали су прилику да сазнају кроз тематска предавања Кемала Лутвице из компаније "Девотед", Предрага Зорића из компаније "Колектор ЦЦЛ" из Лакташа, Јасмина Ахмића из компаније "Дизарт", Зорана Бојанића из компаније "Ланако", те Јасмина Мешића из "Санских шума".

Директор Сектора привреде у Спољнотрговинској комори БиХ Огњенка Лаловић изразила је наду да ће конференција помоћи да се сагледа у ком правцу БиХ жели да се креће у будућности и како Комора може помоћи привредницима.

Лаловићева је захвалила учесницима који су пристали да подијеле своје идеје, визије и искуства о овој актуелној теми.

На крају конференције, представљени су савремени софтвер ХСБ за брже и квалитетније пројектовање у ТМК "Криваја" из Завидовића и апликативна рјешења у производњи компаније "Блиц" /"М:тел" из Бањалуке/.