latinica  ћирилица
27/11/2020 |  16:17 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

У Србији 60 одсто грађана поштује мјере - то није довољно

У Србији су вирусом корона заражена 2.434 здравствена радника, од којих је 66 хоспитализовано, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Кон је рекао да се ефекти нових мјера против епидемије могу очекивати за 10 до 14 дана, те поново апеловао да их грађани поштују.

- Ефекат се може видети и за седам дана, али је реално за 10 дана до две седмице - навео је Кон.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће пацијенти који су пред изљечењем бити премјештени из ковид болница у привремене ковид болнице, чиме се ослобађају капацитети за нове пацијенте којима је неопходна кисеоничка терапија.

Кон је навео да је цијела Србија сада једна велика болница, додајући да је највећи број заражених у Београду, а потом у Новом Саду, Крагујевцу, Панчеву и Нишу.

Упитан о гужвама у тржним центрима поводом такозваног "црног петка", односно продаје робе по нижој цијени, Кон је рекао да нема ријечи, ни разумијевања за то.

- Немам никакве добре ријечи по том питању и по питању понашања на тај дан. Онај ко организује `црни петак` директно је одговоран за посљедице - истакао је Кон.

Он је навео да у Србији око 60 одсто грађана поштује епидемиолошке мјере, али је напоменуо да то није довољно.

- Да сви носе маске, ништа друго нам не би требало. Могли бисмо и даље да радимо, да привређујемо и да сачекамо вакцину - рекао је Кон.