latinica  ћирилица
27/11/2020 |  17:33 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

У сарајевском кантону "упозорење" на прекомјерну загађеност ваздуха

Влада Кантона Сарајево је, усљед погоршања квалитета ваздуха, донијела одлуку којом је прогласила епизоду "упозорење" у зонама А, Б, Ц и Д Плана интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености ваздуха у овом кантону.
Загађење ваздуха - Фото: РТРС
Загађење ваздухаФото: РТРС

Разлог доношења ове одлуке је прекорачење прага упозорења ПМ10 честичних материја у ваздуху /150 микрограма по метру кубном/ измјерених на аутоматским станицама Отока, Илиџа и Илијаш за претходни дан, а затим и чињеница да се у наредних 48 часова, према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, очекује стабилна временска ситуација, која погодује даљој акумулацији загађујућих материја у ваздуху, саопштено је из Кантоналне Владе.

У саопштењу је наведено да се оваква ситуација очекује до недјеље, када се предвиђа престанак појаве температурне инверзије, али уз задржавање облачног времена и слабог вјетра.

Уз задржавање свих континуираних мјера и мјера из епизоде "приправност", у оквиру епизоде "упозорење", сва правна и физичка лица у Кантону Сарајево су обавезна предузимати мјере које се односе на смањење температуре за загријавање просторија за минимално три степена, ако користе постројења за производњу топлотне енергије снаге преко 50 киловата која користе чврста горива и тешка лож уља.

Мјере се односе и на смањивање броја радних часова технолошких постројења са листе погона и постројења, којима намјена није производња топлотне енергије за гријање за минимално 20 одсто, те примјену "мокрог поступка" за зимско одржавање путева на свим главним градским саобраћајницама, регионалним и магистралним, те на најмање 40 одсто најпрометнијих локалних путева.

Неопходно је обезбиједити и проток моторних возила без дужег задржавања на главним градским раскрсницама путем знакова и наредби које дају овлаштена полицијска лица МУП-а Кантона Сарајево, а уводи се и мјера забране извођења грубих грађевинских радова на отвореном и затвореном простору.

Мјере се односе и на забрану саобраћаја за теретна моторна возила, чија је највећа дозвољена маса преко 3,5 тоне на главном градском лонгитудиналном правцу на потезу од Башчаршије до Неџарића, са преусмјерењем саобраћаја на алтернативне правце кретања.

Забрањује се одржавање организованих спортских и културних активности на отвореном простору, с циљем смањења кретања и излагања становништва штетним материјама, док се здравствене препоруке за грађане налазе на веб-страници Завода за јавно здравство Кантона Сарајево.

Влада Кантона ће, у сарадњи са ресорним министарством, наставити да континуирано прати стање квалитета ваздуха и о томе благовремено информише јавност, наведено је у саопштењу.