latinica  ћирилица
27/11/2020 |  17:59 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

За плаћање вакцина резервисано око 20 милиона КМ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска и Федерација БиХ у буџетима већ имају резервисана средства за плаћање вакцине против вируса корона.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

 - Авансно смо већ платили 20 одсто износа, који за наручену количину вакцина износи око 13 милиона долара или око 20 милиона КМ. Од тог износа, Република Српска треба да плати четири милиона долара, ФБиХ нешто више од седам милиона долара, док се остатак односи на Брчко дистрикт - рекао је Вишковић новинарима у Добоју.

Након састанка о епидемиолошкој ситуацији у БиХ, Вишковић је нагласио да ће вакцина против вируса корона бити на располагању грађанима по свим процедурама и законским прописима.

Вишковић је подсјетио да је БиХ набавила огромне количине заштитне опреме везане за ковид 19.

- Сви морамо бити свјесни чињенице да на почетку пандемије нисмо имали ни заштитних маски, али и да смо међу првима у региону довели наш здравствени систем у позицију да ниједног момента никоме не недостаје било која врста помоћи - напоменуо је Вишковић.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић подсјетио је да БиХ вакцину набавља у оквиру Ковакс програма, гдје се већ сада зна колико вакцина кошта.

- Направљен је систем да све земље имају равномјеран приступ вакцинама за 20 одсто становништва - рекао је Новалић.