latinica  ћирилица
27/11/2020 |  18:55 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Долазе крсне славе: Прославити скромно и у кругу породице (ВИДЕО)

Пред нама је вријеме прославе крсних слава. Породичних или прослављање светаца бројних удружења, установа и предузећа вишевјековна је традиција утемељења код православних Срба. Вирус корона и за ове прилике намеће нова правила, ради заштите здравља у складу са свим хришћанским вриједностима.
Крсна слава - Фото: РТРС
Крсна славаФото: РТРС

Уз крсне славе, свадбе и сва друга окупљања гдје борави већи број лица, која се не придржавају противепидемијских препорука, жаришта су ширења вируса корона. Традиционално честитање, блиски контакт, пјевање, поспјешују трансмисију вируса и најчешће су узрок распламсавања ковида 19. Љекари истичу, да је много већа опасност боравак у затвореном простору.

- У затвореном просторијама је већа концентрација људи на славама гласно причање пјевање и онда врло често се дешава велика количина вируса који се налази у просторији - каже Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

Крсна слава је неизбрисив дио српског вјерског и националног идентитета. У бурној историји, прослава овог празника прилагођавана је економским, здравственим, културним и политичким ситуацијама. Обиљежавана је и у најтежим временима. Управо из тог искуства и за ово вријеме, познаваоци историјских и вјерских прилика, истичу да се мора примијенити правило скромности. Из светоотачких књига поука – да је живот највећа светиња.

- У сваком случају апелујемо да се ипак сваки домаћин послуша надлежне институције о прослави крсне славе због ове ситуације у којој смо се нашли да то буде скромније него претходних година. Рекао бих да не треба без разлога угрожавати здравље другог човјека - поручио је Ненад Тупеша, продекан Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи.

Подсјећамо код Срба се прославља више од педесет крсних имена. Традиција и обреди прославе крсне славе, уз узношење молитава, прислужено кандило и свијећу као најважнија правила истичу – освећење славског колача, жита и у неким крајевима водице.