latinica  ћирилица
27/11/2020 |  18:56 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Улагање у младе гарант будућности Српске (ВИДЕО)

Треба се трудити да што више квалитетних младих људи остане на домаћим универзитетима и у Српској, поручио је предједник Владе Српске, Радован Вишковић након пријема који је организовао за Небојшу Ђурића, Теслићанина који је недавно ријешио математички проблем стар више од 40 година.
Небојша Ђурић и Радован Вишковић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Небојша Ђурић и Радован Вишковић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Теслићанин Небојша Ђурић, асистент на Архитектонско-грађевинско-геодетском и Природно-математичком факултету у Бањалуци, дао је одговор на дугогодишње питање из области инверзног проблема диференцијалних оператора са кашњењем.

Успјело му је оно што ни најбољим свјетским математичарима није. Он је, каже свој успјех искористио како би популаризовао и промовисао науку и Републику Српску.

- Надам се да ћу мотивисати и колеге да заједно са мном много више раде, као и нове младе генерације да остану у Републици Српској. Треба да вјерујемо у себе и боримо се за бољу будућност јер нам је нико неће поклонити. А резултат на тај начин мора доћи и труд ће се исплатити - каже Небојша Ђурић.

Вишковић је Ђурићу поклонио лаптоп и књигу о Николи Тесли и пожелио му научни пут којим је ишао велики српски научник. Премијеру Вишковићу, Ђурић је поклонио Рубикову коцку. Вишковић је истакао да млади у Српској треба да се угледају на Небојшу.

- Ми ћемо Ђурићу пружати помоћ и убудуће, иако знамо да ће му са разних страна свијета стизати понуде да свој рад и живот веже за те просторе. Он је показао да то може и у Бањалуци и учинићемо све да му помогнемо да ни у чему не оскудијева, да би се што више подизао на научној љествици - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Вишковић је Ђурићу пожелио успјех и напредак у научном раду. Његов успјех и научни рад, промоција су и за Српску и њен образовни систем.