latinica  ћирилица
27/11/2020 |  19:01 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Мехмедагић остаје без приступа тајним документима? (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да након подизања оптужнице и док траје судски поступак, Осман Мехмедагић не може бити изабран за новог директора ОБА БиХ. Тегелтија је раније покренуо процедуру одузимања приступа тајним подацима Мехмедагићу. Из Министарства безбједности без конкретног одговора да ли је Мехмедагићу онемогућен приступ , или не.
Осман Мехмедагић - Фото: СРНА
Осман МехмедагићФото: СРНА

- У поступку додадатне, безбједносне провјере утврдиће се да ли Осман Мехмедагић, оптужен пред Судом БиХ за кривично дјело злоупотребе положаја, има безбједносни сметњи за приступ тајним подацима - у најкраћем то је одговор Министарства безбједности на једноставно питање шта су урадили након што их је предсједавјући Савјета министара обавијестио о покретању процедуре за ускраћивање приступа тајним подацима Мехмедагићу.

Одмах након почетка поступка додатне безбједносне провјере, дужност руководиоца је да тој особи привремено до завршетка поступка, онемогући приступ тајним подацима, о чему се доноси рјешење.

У преводу, Мехмедагић би требало сам себи да онемогући приступ тајним подацима, у шта је тешко повјеровати. Струка сматра да је због актуелног судског процеса, Мехмедагић већ требало да буде удаљен са дужности чиме би му била стављена рампа на повјерљиве информације.

- Овако, дати му да буде директор, а забранити му да приступа подацима је практично тешко проводиво. Значи није могуће исконтролисати директора, он може као шеф да уђе у било коју канцеларију и приступи подацима с нечијег другог рачунара, говорим како је буквално тешко на тај начин спријечити Мехмедагића да приступи тајним подацима - каже Драгомир Кесеровић, професор Факултета за безбједност и заштиту Бањалука.

На првом рочишту, у предмету "Мехмедагић" , тужилац Олег Чавка практично је образложио због чега инсистира да се директору ОБА ускрати дозвола за приступ тајним подацима која, како сазнајемо , важи до 5. фебруара.

- Позиција директора ОСА је изузетно важна. Међутим, то оружје у рукама директора, уколико се ради с погрешним мотивима, мотивисаним политичким диктатима па и националним подјелама унутар службе, постаје огроман сигурносни проблем за БиХ, непослушни се искључују из задатака, а унутар службе су успостављају паралелни системи - нагласио је Олег Чавка, тужилац Тужилаштва БиХ.

Директор који прави паралелне системе унутар службе, који је у функцији једне странке и једног народа очигледно одговара Бакиру Изетбеговићу, зато је Мехмедагић и даље формални приједлог СДА за нови мандат на челу ОБА.

- Ваљда вам је јасно да у овом тренутку када се води судски поступак и да када имате оптужницу господин Мехмедагић не може бити изабран за директора ОБА БиХ  - поручио је Зоран Тегелтија, предсједавјући Савјета министара.  

Током рата Осман Мехмедагић био је у јединици "Бисери”" задуженој да штити Алију Изетбеговића. Његов већ истекли мандат обиљежило је незаконито прислушкивања српских званичника. Јавност никада није сазнала која је од три његове дипломе валидна, "зарадио" је оптужницу за злоупотребу положаја. Ако добије забрану, биће први шеф тајне службе који нема основног алата за рад, приступ тајним подацима.