latinica  ћирилица
27/11/2020 |  19:06 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Ко је стварни власник аустријске фирме у Дервенти? (ВИДЕО)

Ко је прави власник дервентске фирме "К-уни плус", која се бави производњом ПВЦ профила за лајсне за уградњу фасада?
Фирма у Дервенти - Фото: РТРС
Фирма у ДервентиФото: РТРС

Компанија у Дервенти послује од 2001. године, све је функционисало нормално до прије неколико дана, када је напрасно покренута прича о власништву. Из аустријске фирме "К-уни" тврде да због, како кажу, незаконитости постоји могућност да њихова фирма у Дервенти пропадне и да се угаси 150 радних мјеста. Замјеник директора фирме у Дервенти, Синиша Симикић истиче да је фирма у домаћем власништву и да су Аустријанци само купци њихових производа.

Поред производње у Дервенти, "К-уни" има производњу и дистрибуцију у Аустрији, гдје је и главно сједиште предузећа.

Сабине Линер, директорка аустријске компаније "К-уни", тврди да је она власница фирме, да је инвестирала преко три милиона евра у Дервенти, али јој је од прије неколико дана забрањен улаз у производни погон. Каже да је производња заустављена и радници не раде. Најављује да ће правду тражити на суду, јер су људи, који, како тврди, нису власници, преузели компанију у своје руке.

- Уговор о повјереничком држању удјела су злоупотријебили. Нама је забрањен улаз у фирму. Ангажовали смо адвокате да заштитимо улагања, интересе и радна мјеста - каже Сабине Линер, директорка аустријске компаније "К-Уни".

Наша екипа ушла је у погоне "К-уни плуса", и тамо затекла и раднике и производњу која, како нам је рекао замјеник директора Синиша Симикић, није угрожена. Каже да су Аустријанци били купци, а не власници. Наглашава да се свјесно ради на рушењу фирме како би Аустријанци пребацили производњу у Хрватску.

- Током задњих дана открили смо да заједно са налогодавцима из Аустрије намјерава лажним уговорима о зајму, давањем средстава у залог, задужити наше предузеће, одвести га у стечај, па онда машине и алат пренијети у предузеће у Хрватској - тврди Синиша Симикић, замјеник директора "К-Уни плус" Дервента.

Линерова каже да је као инвеститор и власник вјеровала у људе у Дервенти, али да је неко преко ноћи одлучио да јој одузме фирму. Симикић одговара – власник компаније се зна - то нису Аустријанци.

Надлежне институције не одговарају адекватно на наше апеле. Бојимо се да ће наша фирма ускоро пропасти, тврди је Сабине Линер.

- Могу да кажем да је предузеће од свог оснивања у власништву Бурсаћ Роберта који је једини члан са 100 одсто удјела, а са фирмом из Аустрије која износи те оптужбе до сада смо имали само пословни однос - додао је Симикић.

У регистру АПИФ-а као оснивач дервентске фирме се води Роберт Бурсаћ, Албина Бегић као директор, а Симикић као замјеник директора. У другим регистрима пословних субјеката као контакт је наведен сајт фирме у Аустрији гдје стоји да је директор Сабине Линер.