latinica  ћирилица
27/11/2020 |  20:47 ⇒ 28/11/2020 | 09:12 | Аутор: СРНА

Цвијановић: БиХ нема будућност ако буде заснована на илузији

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да БиХ може имати будућност уколико буду уважени интереси свих њених конститутивних народа, а не само једног, те уколико буде заснована на реалности, а не на илузији.
Жељка Цвијановић (Фото:Кабинет предсједнице Републике Српске) -
Жељка Цвијановић (Фото:Кабинет предсједнице Републике Српске)

- То подразумијева да се одређене ствари морају вратити у легалне и уставне токове. О каквој правној држави можемо говорити, ако нећемо поштовати највиши правни и политички акт? О каквој суверености можемо говорити, ако политичко Сарајево непрестано мољака моћне стране актере да се мијешају у унутрашње односе у БиХ и интервенишу на штету једног или чак два конститутивна народа? Све док је тако, будућност БиХ ће бити суморна - изјавила је Цвијановић.

Истакла је да је Република Српска је међународно верификована и призната са свим својим дејтонским ингеренцијама.

- Ми нисмо никакви побуњеници, нити са било ким желимо да разговарамо и преговарамо у категорији 'црвених линија'. Ми смо легалисти, имамо наше законе, имамо уставе Републике Српске и БиХ и инсистирамо на њиховом поштовању. Ако се ови принципи подразумијевају у свим озбиљним државама, зашто се не би подразумијевали и у БиХ - рекла је предсједница Републике за франкфуртске "Вести онлајн".

Говорећи о 25 година од Дејтонског споразума, Цвијановићева је истакла да је један од кључних елемената овог споразума био прекид оружаних сукоба, али не треба изгубити из вида да је овим споразумом, истовремено, дефинисан уставноправни поредак и унутрашње уређење БиХ.

- Једно без другога не би било могуће и због тога би било логично да је поштовање договора, односно слова Дејтонског споразума и његовог Анекса четири који представља Устав БиХ приоритет свих домаћих, регионалних и међународних актера који желе да виде мирну, стабилну и просперитетну БиХ - рекла је Цвијановић.

На питање шта је овај документ донио, а шта однио Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је Република Српска у Дејтонски споразум унијела свој субјективитет и све неопходне елементе државности које је до тада имала - територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница.

- Заузврат, добили смо мир и шансу да се у будућности развијамо као равноправан и међународно верификован ентитет у оквиру БиХ, са високим степеном аутономије и правом вета на заједничком нивоу на све одлуке које су штетне по наше интересе. У суштини, сви актери су у Дејтону морали да се одрекну својих максималистичких циљева, у циљу проналажења компромиса и постизања мира у БиХ - појаснила је предсједница Републике.

Нажалост, истакла је она, овај договор никада није добио шансу да заживи, већ је убрзо наступио период правног насиља високих представника и одузимања Уставом дефинисаних надлежности ентитета, те њиховог преношења на ниво БиХ.

- Тај унилатерални, антидејтонски процес, реализован уз подршку појединих западних земаља, значајно је оскрнавио првобитни договор, чиме је трајно нарушено повјерење унутар БиХ, а самим тим и њена дугорочна перспектива. Посљедњих година, Уставни суд БиХ преузео је од високог представника праксу креирања рјешења, умјесто заштите уставности, чиме је искорачио из оквира својих надлежности - појаснила је Цвијановић.

Говорећи о томе гдје је Српска данас, 25 година након Дејтонског споразума, Цвијановићева је рекла да је Република Српска демократска, те политички и институционално стабилна заједница, снажно утемељена у вољи српског народа и њених грађана и Република у којој сви живе слободно, без обзира на вјерску или националну припадност.

- Нераскидива веза која постоји између наших грађана и институција даје нам огромну снагу да истрајемо на путу одбране интереса Републике Српске, њеног јачања, као и свеукупног развоја. На том путу, још се суочавамо са бројним изазовима. Док ми из Српске инстистирамо на досљедном поштовању Устава, повратку на слово Дејтона, те враћању свих одузетих надлежности, политичко Сарајево наставља са опструкцијама, притисцима, те настрајима на Српску, њену имовину, интегритет, Дан Републике и слично. Нажалост, живимо у дестимулативном окружењу и земљи апсурда у којој још много енергије усмјеравамо на одбрану неких елементарних, статусних и Уставом загарантованих права. Не зато што немамо довољно других проблема и изазова, већ због тога што бошњачки представници не одустају од својих нереалних циљева који подразумијевају стварање унитарне и грађанске БиХ - истакла је Цвијановић.

Говорећи о ревизији Дејтона, чему се Срби противе, предсједница Српске је рекла да је та прича нереална.

- Зашто бисмо ми пристали на било какав нови договор, када ни првобитни који смо договорили у Дејтону није испоштован? Цијена правног насиља, те једностраног и нелегалног урушавања Дејтонског споразума је тешко нарушено повјерење унутар БиХ. Они који су то радили, не питајући нас тада много, данас покушавају да легализују нови поредак који је настао на притисцима дијела међународне заједнице и антидејтонском дјеловању високих представника. Ми, као легалисти, уопште нисмо спремни да учествујемо у томе - рекла је предсједница Српске.

Умјесто тога, нагласила је она, Република Српска жели да процес европских интеграција БиХ буде извјеснији и да нас свијет гледа кроз призму реалности, а не имагинације.

- Не желимо да будемо посматрани кроз матрицу неизбалансираног и неједнаког приступа према потребама сва три конститутивна народа - закључила је Цвијановић.