latinica  ћирилица
27/11/2020 |  21:12 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Патријарх Иринеј показао пут који треба слиједити

ПредсједницаРепублике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј доживљавао Републику Српску као свој дом, једнако као и Србију и својим промишљањима, дјелима и молитвама свима нама оставио завјештање да наставимо да његујемо дух јединства и заједништва српског народа.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је нагласила да је Његова светост патријарх српски Иринеј био истински пријатељ Републике Српске и чест и радо виђен гост у Српској.

- Годинама је долазио да са нама обиљежи Дан Републике. Дијелио је са нама и тешке и срећне тренутке. Никада није одвајао Републику Српску и Србију, и захваљујући њему, народ са двије стране Дрине почео је много више да брине један о другом, да се сједињује, али и да његује културу сјећања на наше заједничке недаће и страдања - рекла је предсједник Српске.

Цвијановићева је истакла да ће Његову светост патријарха Иринеја памтити као изузетну личност, благе нарави и јаких ријечи, те као великог духовног вођу који је посветио живот изградњи слоге и мира међу људима, правди и мудрости.

- Као прави пастир, штитио је и уједињавао свој народ са обје стране Дрине и у дијаспори, ширећи љубав и доброту, те увијек позивајући на мир и саборност. Својом мудрошћу, племетишоћу и смиреношћу, у многим тешким тренуцима за наш народ, предано се борио да очува јединство и заједништво српског народа, Српску правословну цркву, увијек уважавајући државу - истакла је Цвијановић.

Она је констатовала да губитак патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија позива српски народ и цркву на још већу саборност, али и одговорност.

- И један и други су, испуњавајући своје задатке, мислим при том на очување јединства цркве и народа, оставили завјештање и показали пут који треба слиједити. Вјерујем да ће архијереји и Српска православна црква, као и много пута до сада, наћи најбољи начин да превазиђу искушења која су стављена пред њјих, али и пред све нас - рекла је предсједница Српске за фрнакфуртске "Вести онлајн".