latinica  ћирилица
27/11/2020 |  21:48 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Пленковић: Заштитити животе, умре сваки девети хоспитализовани

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је вечерас да је циљ нових, строжих епидемиолошких мјера за сузбијање епидемије вируса корона, заштита здравља и спасавање људских живота, те смањење оптерећености здравственог система јер просјечно умре једна од 58 заражених особа и једна од девет хоспитализованих.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

- Да бисмо у томе успјели, морамо учинити све да заштитимо најугроженије међу нама и зато морамо поновно освијестити опасност која пријети од овог вируса - рекао је Пленковић у обраћању јавности и навео да ће нове мјере бити на снази од ноћас до 21. децембра, а можда и дуже, уколико се не успије преокренути садашњи тренд.

Он је изразио жаљење што ће нове мјере погодити бројне раднике и предузетнике, који су ове године већ поднијели жртву.

- Разумијем незадовољство свих оних који ће због епидемиолошке ситуације привремено обуставити своје уобичајено пословање. Према нашим подацима, ове мјере погодиће око 85.000, односно пет и по одсто свих запослених у Хрватској - навео је он.

Пленковић је навео да ће Влада уз консултације са представницима различитих удружења привредника, донијети нови пакет мјера за подршку привреди у овој години у којој се очекује пад БДП-а од око осам одсто.

- Осигураћемо додатна средства за ковид кредите преко Хрватске агенције за малу привреду, чиме ћемо предузетницима осигурати ликвидност. Донијећемо и нове мјере за правичну надокнаду трошкова за оне који имају привремену обуставу рада - рекао је Пленковић.

Он је најавио да ће Хрватска у наредним годинама искористити и више од 24 милијарде евра европских средстава како би убрзала опоравак.

Пленковић је додао и да ће Влада предложити измјену Закона о заштити становништва од заразних болести ради увођења прекршајних санкција за непоштовање противепидемијских мјера.

- Влада је, с другим чланицама ЕУ предузела већ све потребне кораке како би осигурала довољан број доза вакцина за хрватске грађане чим оне буду доступне. А Хрватски завод за јавно здравство већ је припремио план вакцинисања. Уједно, биће повећан број тестирања како бисмо што боље могли сузбијати ширење епидемије - рекао је хрватски премијер.

Новим мјерама за сузбијање ширења вируса корона предвиђено је обустављање рада угоститељских објеката, ресторана и кафића, забрана свадби, као и онлајн настава на факултетима.

Новим мјерама, које ће ступити на снагу ноћас и трајаће до 21. децембра, забрањују се сви јавни догађаји и окупљања са више од 20 особа на једном мјесту, а на приватним може бити највише 10.

Осим тога, предвиђено је обавезно ношење маски и на отвореном када није могуће држати дистанцу од 1,5 метара, јавна догађања те окупљања свих врста могу трајати до 22.00 часа, а на сахранама може бити до 25 особа.

Јавни превоз се ограничава на 40 одсто попуњености капацитета, док у трговинама и трговачким центрима мора бити истакнути број особа које могу да бораве унутра.

Рад трговина и пекара се ограничава до 22.00 часа, забрањена је продаја алкохола од 22.00 до 6.00 часова, обуставља се рад казина, аутомат клубова и уплатних мјеста за клађење, као и одржавање сајмова и других привредних и туристичких приредби гдје се продају, излажу или приказују производи.

Обуставља се рад теретана и фитнес центара, као и спортска такмичења и тренинзи, осим за спортисте прве, друге и треће категорије, којима ће такмичења и тренинзи бити без публике.

Мисама може да присуствује 25 вјерника, а препорука је да се, када је то могуће, преносе путем телевизије и радија и на други начин.

У Хрватској је у протекла 24 часа забиљежено 4.080 нових случајева заразе вирусом корона међу 11.091 тестираном особом, а преминуло је 48 особа.