latinica  ћирилица
27/11/2020 |  22:31 | Аутор: СРНА

Затворено најмање 10 америчких база у Авганистану

Најмање 10 америчких војних база у Авганистану затворено је од када су САД одлучиле да смање војно присуство у тој земљи, у складу са споразумом постигнутим са талибанима у јануару, јавио је лист "Вашингтон пост".

Лист наводи да није познат тачан број база САД које ће остати отворене у Авганистану, јер тај податак није доступан јавности.

Према извјештају америчког листа, у Авганистану је раније било неколико стотина америчких војника, али је тај број сада смањен на неколико десетина.

САД су, наводно, затвориле базе у покрајинама Урузган, Хелманд, Лагман, Пактија, Кундуз, Нангархар, Балх, Кабул, Фарјаб и Забул.

Према споразуму са талибанима, САД су дужне да затворе пет од укупно 10 база у року од 135 дана од потписивања документа, пренио је "Спутњик".

Поједине базе предате су на коришћење авганистанским безбједносним снагама, а друге би могле бити привремено затворене, уз могућност њиховог активирања уколико се америчке снаге врате у Авганистан.

Позивајући се на неименоване изворе, "Вашингтон пост" додаје да и даље није сигурно да ће до јануара бити спроведен план да се број америчких војника у Авганистану смањи са 5.000 на 2.500.