latinica  ћирилица
28/11/2020 |  08:55 | Аутор: РТС

Тиодоровић: Наредна недјеља биће веома тешка

Епидемиолог и Члан Кризног штаба Бранислав Тидоровић каже за РТС да ће и недјеља која слиједи бити веома тешка, а да ће крајем седмице доћи до једног лаганог смиривања. Истиче да се заравњење криве не може очекивати прије половине децембра.
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић) -
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић)

Тиодоровић је, гостујући у Јутањем дневнику РТС-а, рекао да је епидемиолошка ситуација у Србији врло озбиљна, ванредна, а у поједним дијеловима Србије, посебно у великим градовима, и катастрофална.

- Гледајући са становишта попуњености болничких капацитета, гледајући са становишта стопе умирања која је врло висока - ми се налазимо у ситуацији када је веома важно да будемо свјесни укупног кретања, организованости и концентрације на пословима које треба да ради здравствени систем, али и сви остали - додао је Тиодоровић.

На питање шта даље може да се очекује, Тиодоровић каже да ће и недјеља која слиједи бити тешка.

- Можемо очекивати да ће и ова недјеља пред нама бити веома тешка, а да ће крајем недјеље доћи до једног лаганог смиривања. То не мора да значи баш много оптимистички, али ће бити важно да смиримо и контролишемо чак и овако тешку ситуацију - истакао је Тиодоровић.

"Црни петак' – потпуно неоправдана опасност"

Одговарајући на питање шта су сада највеће опасности, доктор каже да је потпуно неоправдана опасност "црни петак".

- Мени није јасно зашто морамо да прихватамо све што је најлошије, а морам рећи да је то лоше чак и да је мирна ситуација. Погледајте земље на западу, Словенију, тамо 'црни петак' није ни постојао. Оно што се десило сада то не представља ниједан промил у смислу економске подршке, а непроцјењиве штете наноси организованости здравствене службе и очувању здрављ - рекао је Тидоровић.

- Ми се налазимо у једној ситуацији када морамо да рашчистимо шта је важније овога тренутка – овога тренутка је здравље најважније, чак и по цијену економије. Ништа се неће десити страшно са економијом ако то буде 10, 15 дана потпуног смиривања и потпуне контроле над овом ситуацијом - додао је доктор.

"До Нове године уочљивији пад"

Говорећи о томе до када ће све ово трајати, Тиодоровић каже да се заравњење криве не може очекивати прије половине децембра.

- То значи у правом том смислу. Можда ће доћи и прије тога до смиривања, али заравњење у правом то смислу, али и одржавање на високом нивоу, ће потрајати још неко вреијме. То значи да ћемо моћи да кажемо, то би било већ оптимистично, да ћемо до Нове године имати уочљивији пад и смиривање ситуације и да уђемо у нову годину у много мирнијој ситуацији - истакао је Тиодоровић.

Када је ријеч о повратку нормалном животу, Тиодоровић истиче да је то могуће тек када стигне вакцина.

- Постоје назнаке да ћемо је добити доста брзо. Али неће то бити количине којима ћемо моћи велики број људи да вакцинишемо, али ће по приоритету. Спремни смо у потпуности да такорећи да данас стигне вакцине знали бисмо шта треба да радимо и како би се она чувала, транспортовала и апликовала -  рекао је доктор.

"До прољећа очување ових мејра"

Поручује да морамо бити свјесни да ћемо још све ове мјере морати да задржимо.

- Ја очекујем да тамо негдје до пролећа мора да траје цијели систем очувања ових мјера, вакцинације и уз ту вакцинацију и подизање колективног имунитета моћи ћемо да стигнемо до једне потпуно контролисане ситуације - нагласио је Тиодоровић.

На питање хоће ли здравствени систем издржати, Тиодоровић каже да је кадар највећи проблем.

- Све остало се може обезбиједити, држава је ту учинила много. Али оно што је веома тешко и што се не ствара преко ноћи, за шта треба времена то су кадрови - љекари, медининске сестре, техничари. Морамо да очекујемо да ће ту бити још проблема, али мислим да се здравствени систем бори херојски и у веома тешким условима - закључио је Тиодоровић.