latinica  ћирилица
28/11/2020 |  09:11 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Цикотић поново у оптужници за ратни злочин над бугојанским Хрватима

Селмо Цикотић, министар безбједности у Савјету министара, ће одлуком Тужилаштва БиХ бити враћен у оптужницу за ратне злочине против хрватског цивилног становништва на подручју Бугојна.
Селмо Цикотић (Фото:avaz.ba) -
Селмо Цикотић (Фото:avaz.ba)

Цикотић се враћа у оптужницу за ратне злочине против цивилног становништва у предмету "Џевад Млаћо и остали", из које је незаконито брисан прије двије године, мимо сагласности хрватских жртава, пише данашњи загребачки Вечерњи лист, издање за БиХ.

- Обавјештење о уважавању притужбе на наредбу о обустављању истраге против Цикотића коју потписује Гордана Тадић, главни тужилац, ових дана стиже на адресе хрватских жртава из Бугојна, 51 свједока Тужилаштва БиХ у предмету `Џевад Млаћо и остали` - навео је Вечерњи лист.

Бруно Божић, адвокат групе бугојанских Хрвата, свједока злочина који су поднијели жалбу Тужилаштву, добио је, такође, ово обавјештење, на основу којег оцјењује да то значи да се, по свему судећи, Цикотићу враћа статус осумњиченог за ратне злочине.

- Не бих прејудицирао даљи ток поступка, али је свакако добро да је Тужилаштво БиХ прихватило приговор и да ће још једном, како је наведено у њиховом допису, размотрити и оцијенити све доказе прије доношења коначне одлуке у овом случају - рекао је Божић.

Хрвати из Бугојна сматрају да је Цикотић, ратни командант Оперативне групе Запад тзв. Армије БиХ, у чијој је зони одговорности било Бугојно, уз предсједника ратног Предсједништва Бугојна Џевада Млаћу, најодговорнији за етничко чишћење Бугојна, прогон 15.000 Хрвата, 311 убијених, бројне злочине и тортуре, те системску пљачку и уништавање имовине Хрвата и католичких вјерских објеката.

Хрвати из Бугојна посебно терете Цикотића и Млаћу због окрутног поступања према хрватским ратним заробљеницима, њих око 2.000, који су прошли тортуре у десетинама бугојанских логора.