latinica  ћирилица
28/11/2020 |  09:15 | Аутор: СРНА

Џуел: Нови аранжман крајем јануара или у фебруару

Нови аранжман са Међународним монетарним фондом, за који су исказали интерес ентитети и власти на нивоу БиХ, могао би бити спреман крајем јануара или у фебруару, изјавио је стални представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

Џуел је навео да су почели преговори о том програму, те да власти у БиХ траже проширени аранжман у трајању од три године.

Џуел је појаснио да ће новац, уколико буде постигнут договор, бити дистрибуисан у траншама у складу са успјехом у спровођењу програма.

- Надамо се да бисмо преговоре могли закључити почетком наредном мјесеца и, ако све буде у реду, предложити га Управном одбору за усвајање крајем јануара или почетком фебруара - рекао је Џуел за Независне новине.

Он је додао да ће у смислу услова програма настојати да они буду постављени на рационалнији начин.

- Биће мање структуралних одредница које се односе на реформе које се морају имплементирати, односно рокове у којима је потребно испунити услове да би се добио новац, тако да сматрам да постоји вјероватноћа да ћемо имати мање одредница у овом програму него у претходном - рекао је Џуел.

Он је навео да ће се услови и даље односити на реформу здравства, јавних финансија и слично.

Џуел је подсјетио да ентитетске и власти на нивоу БиХ од ММФ-а траже програм вриједан 750 милиона евра.

Он је напоменуо и да није завршена криза у вези са вирусом корона већ би се могла погоршати током зиме, због чега се локалним властима савјетује да се фокусирају на још већу подршку економији и заштити рањивих категорија, што "захтијева озбиљне финансије и кошта".