latinica  ћирилица
28/11/2020 |  09:29 ⇒ 10:00 | Аутор: СРНА

Владика Сергије: Вријеме да се свијет пробуди

Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије упозорио је на смутно вријеме у којем се људи лијече на интернету, а патријарха бирају на друштвеним мрежама, те указао на потребу да се свијет пробуди и приближи Богу.
Епископ Сергије (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Епископ Сергије (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Вјерујемо аналитичарима, не вјерујемо светитељима, уздамо се у кризне штабове, а заборављамо Господа - истакао је епископ Сергије поводом почетка Божићног поста.

Владика је нагласио да је почетак поста прилика да сви погледају у своје срце и врате се ономе који је човјека створио из ништавила.

Према његовим ријечима, у ово смутно вријеме човјек се, изгледа, узда само у човјека, непрестано изокреће стварност не би ли тако умањио сопствену одговорност, јер је лакше за све невоље оптужити другог човјека или вирус, него загледати се у понор сопствене душе.

- Због тога тумарамо стазама историје, изгубљени у лавиринту пандемије, окрећући се свакоме сем Богу, а `Бог као Бог, само ћути и гледа`, чекајући наше покајање - навео је владика.

Он је подсјетио и да би народ рекао: "Какви смо, добро нам је".

- Лажемо себе ако кажемо да бринемо за човјечанство, а не видимо невољу брата свога. Лажемо себе ако тврдимо да смо Божији, а све своје наде полажемо у човјека. Обмањујемо себе да смо Христови, ако нам је новац милији од љубави, одијело од тијела, тијело од душе. Предубок је понор који смо сами себи ископали - упозорио је владика Сергија повом Божићног поста.

Владика је нагласио да је вријеме да се вријеме да се свијет пробуди и врати Господу и пожелио свима срећан и благословен Божићни пост, објављено је на Фејсбук" профилу Епархије бихаћко-петровачке.

- Господ нека нам прашта, не по покајању нашем, већ по милости својој - нагласио је владика Сергије.