latinica  ћирилица
28/11/2020 |  10:29 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Бањалука и Београд да се усагласе око дјеловања у одбрани Српске

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истакао је да је веома битно да се официјелна Бањалука и Београд што прије усагласе око принципа на основу којих би се енергично дјеловало ради одбране изворне Републике Српске, те да онда они буду понуђени свим актерима на политичкој сцени са обје стране Дрине.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Ти принципи морају да буду офанзивни, усмерени ка укидању колонијалне управе над БиХ. И око тога не сме да буде лично-партијског калкулсиања - констатовао је Анђелковић.

Он је у ауторском тексту за београдски лист Политика навео да је Енглеска већ у 17. вијеку успоставила своја упоришта на територији данашње Индије, али њено освајање тог и сусједних простора постало је интензивно тек крајем 18. стољећа.

- Но, проћи ће још стотину година док једним актом британског парламента не буде прецизно дефинисано шта се подразумева под појмом 'Британска Индија'. Ту су биле уврштене како територије данашње Индије, Пакистана, Бангладеша и Бурме којима је директно владао енглески гувернер /прозван због значаја вицекраљем/, тако и области којима је посредно управљао - додао је Анђелковић.

Он је истакао да су Британци тако јасно показали шта заправо мисле о више стотина номинално независних држава којима су наизглед владали локални поглавари, а које су биле измијешане са територијама под непосредном влашћу гувернера.

За Лондон су, навео је он, то биле само колоније иако нису тако називане.

- У вези са њима употребљавана је кованица 'суверенитет шаховске табле'. Другим речима према лидерима тих земаља британски администратори протоколарно су се односили као да су суверена власт. У пракси су их третирали као пијуне. Од њих се очекивало да извршавају наређења протектора а ако то нису чинили на адекватан начин, онда су смењивани и на њихово место довођени су други чланови династије, спремнији да глуме 'независност' - нагласио је Анђелковић.

Он је указао да су на исти начин неки западни центри моћи замислили и поратну БиХ, која је у Дејтону дефинисана као демократска заједница два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

Према његовим ријечима, високи представник је добио овлашћења да надгледа и подржава имплементацију мировног споразума али не и да мијења договорени уставни оквир јер за то није имао ни одговарајуће полуге моћи.

Међутим, истакао је Анђелковић, крајем 1997. добио их је иако на правно сумњив начин.

- Наравно, није речено да су опресивни механизми инсталирани ради промене Дејтона, већ напротив, у циљу његовог учвршћивања. Али једном када их је добио могао је да их злоупоребљва. То је и чинио као некадашњи британски колонијални гувернери у Индији, по моделу 'суверенитета шаховске табле' - навео је Анђелковић.

Он је подсјетио да су грађани ентитета у БиХ и даље бирали власт, али над њом се надвила челична рука самозваног страног господара.

- Она је уручивала наређења, притискала, смењивала па и хапсила. Тако је око 70 овлашћења потврђених у Дејтону отето Републици Српској. Сарајево је ставило под своју надлежност војску, обавештајне структуре, контролу границе, део пореских прихода и још много тога што му не припада. Политика високог представника и његове администрације /ОХР/ свела се на наставак онога што је радио Алија Изетбеговић са намером да буде створена унитарна држава под контролом муслимана, у којој би Срби и Хрвати били обесправљене националне мањине. Само што се од краја 20. века то радило средствима мирнодопске агресије а не оружјем као што је безуспешно раније покушала сарајевска клика - указао је Анђелковић.

Он је додао да је логично да се упитамо зашто западне структуре које раде за Сарајево, речено нису покушале да наметну 1995?

- Одговор је прост: Срби су тада још били колико-толико сложни и организовани да бране своје виталне интересе. А НАТО не жели да излаже ризику сопствене снаге. Зато је у наредним годинама акценат стављен на изазивање сукоба између разних чиниоца у оквиру српских војних и политичких стурктура у Републици Српској те њих и властодржаца у Србији. Брзо се показало да приступ 'завади па владај' даје резултат. Српски одбрамбени потенцијали били су паралисани а колонијални управници су отворено заиграли на музику Алије Изетбеговића и његових наследника - истакао је Анђелковић.

Он је додао да је тако било до 2006. када је Милорад Додик ојачао и преузео власт без потребе да се додворава станцима.

- Брзо после тога ушао је у конфронтацију са високим представником и успео да га обузда. Није могао да покупи већ просуто млеко, али је онемогућио да се оно и даље пролива на српску штету. То стање је, уз сав бес оних који снују централизацију БиХ, остало на снази до данас. Али да ли ће и убудуће бити тако? Очито је отпочела нова офанзива против Републике Српске - констатовао је Анђелковић.

Он је навео да је намјера да Српска буде гурнута у вир унутрашњих сукоба чиме би било омогућено дефинитивно анулирање дејтонског поретка.

- Немамо право то да допустимо. Ни када се ради о нашем народу у Републици Српској, нити нама у Србији. Легитимне политичке несугласице су једно а било чије антинационално деловање, макар и посредно, сасвим је нешто друго. Да оно не би кулминирало битно је што пре да се официјелна Бањалука и Београд усагласе око принципа на основу којих би се енергично деловало ради одбране изворне Републике Српске, те да онда они буду понуђени свим актерима на политичкој сцени са обе стране Дрине - појаснио је Анђелковић.

Он је оцијенио да ти принципи морају да буду офанзивни, усмјерени ка укидању колонијалне управе над БиХ, те да око тога не смије да буде лично-партијског калкулсиања.

- Ко то буде чинио јасно ће признати да је пуки експонент иностраних окупатора - закључио је Анђелковић.

У околностима када су се скоро сви колонијални џепови Африке и Азије ослободили страног јарма, указао је он, крајње је вријеме да то учине и грађани Републике Српске па и цијеле БиХ, јер је то колико национално толико и демократско питање.

- Нико нема право да део европског простора третира као крунску колонију из мрачне епохе расизма и колонијализма - поручио је Анђелковић.