latinica  ћирилица
28/11/2020 |  10:59 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Потпуни фијаско БиХ и њених институција

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио да је незаконито системско и континуирано праћење, снимање и прислушкивање водећег човјека правосудног система ради прављења незаконитих компилација и монтажа као материјала којим би требало произвести персоналне промјене у правосудном систему потпуни фијаско државе и њених институција.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Истиче да је тада владавина права обична исполитизована лицемјерна фраза која не значи ништа, а БиХ је држава која не може да обезбиједи минимум институционалне и личне сигурности ниједном свом грађанину.

- Умјесто да се јавност бави питањем нарушавањем темеља институционалне и личне сигурности, коју држава обезбјеђује својим грађанима , долази до потпуно апсурдног и незамисливог прихватања таквих дубоко незаконитих понашања, којим се нарушавају основни постулати демократије, слободе, уставности и законитости, те елементарних слобода и права грађана - сматра Тегелтија.

Наводи да ако је предсједник ВСТС као неко ко је на челу правосудног система, изложен таквим незаконитостима и неспутаној сили обавјештајног и параобавјештајног апарата, и ако је тако нешто прихватљиво, онда сваки човјек који обавља било коју функцију на начин која се не допада или није у складу са жељама одређено политичко-обавјештајног апарата, и уопште сваки грађанин којег та структура дефинише као "проблем" може да очекује да ће се уцјене и притисци извршени на такав незаконит начин десити њему, а неће имати право да се жали и приговара јер се тако нешто десило човјеку који је на челу правосудног система и прихваћено је као потпуно нормално и дозвољено.

- Умјесто да се бави питањем колико смо сигурни и заштићени од незаконитости и произвољности тог политичко-обавјештајно-параобавјештајног апарата, јавност се бави незаконитим монтажама као резултатима очито извршеног тешког кривичног дјела и угрожавањем уставног уређења БиХ, те такве незаконите монтаже узима као готове малтене законите чињенице што је потпуни апсурд и негација елементарне владавине права и Уставности уопште - истиче Тегелтија.

Позива све грађане, све медије, све политичке партије, све судије о тужиоце, све њих , независно да ли подржавају његов рад или не, да првенствено због самих себе, због грађана и због будућности БиХ, поставе себи питање да ли је то начин на који требају да функционише БиХ.

- Они који не подржавају мој рад који данас Макијевилистички (циљ оправдава средство) подржавају овакав бруталан незаконит насртај на основне постулате правне државе, требају да се запитају који ће аргумент имати сутра када се тако нешто буде дешавало њима, а дешаваће се, јер ако сада прође, добиће пуни легитимитет за будућност! - поручио је Тегелтија.