latinica  ћирилица
28/11/2020 |  12:52 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Рајчевић: ИКТ индустрија доприноси укупном развоју Српске

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да ово министарство и Иновациони центар Бањалука снажно подржавају развој ИКТ индустрије у Српској, јер она може да допринесе њеном цјелокупном развоју.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је рекао да је ИКТ индустрија у Српској у константном расту и да има позитивне показатеље.

Он је додао да су укупни приходи у оквиру ове индустрије закључно са 2019. годином износили нешто мање од милијарду КМ.

- Посљедњих неколико година имамо раст новорегистрованих предузећа из ове области гдје смо их 2014. имали 222, а 2019. године 348. Имамо и позитивне показатеље о запошљавању у ИКТ индустрији, тако да смо 2014. године имали нешто више од 4.000 запослених, а пет година касније више од 7.000 - рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци, гдје је промовисана друга Форвард конференција која ће бити одржана 2. и 3. децембра.

Рајчевић је нагласио да је ова конференција важна и због тога да се покаже колико је било битно током пандемије вируса корона имати ослонац прије свега на примјени ИКТ технологија када је ријеч о образовном систему, али и функционисању цјелокупног друштва.

Рајчевић је истакао и важност да се и у условима глобалне пандемије вируса корона осигура континуитет конференције.

- Ове године у оквиру Форвард конференције говоримо о дигиталној трансформацији као глобалном концепту, паметним рјешењима у оквиру јединица локалне самуоправе у Српској. Оно што је важно је да као друштво размишљамо шта дан након ове здравствене кризе и ту ИКТ индустрија може да покаже свој пуни потенцијал - нагласио је Рајчевић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да ће у два дана конференције бити организована четири панела.

Првог дана биће ријечи о дигиталној трансформацији, а другог ће се разговарати о градовима будућности.

Гверић је нагласио да ће конференција имати више од 30 учесника, а основни циљ је да буду пружене информције, знање и подршка како приватном тако и јавном сектору, да се покаже да су трендови позитивни и да се може успјешно наставити са дигиталном трансформацијом и увођењем паметних рјешења.

Гверић је рекао да је други циљ да се грађанима на једноставан и практичан начин објасни шта значи дигитална трансформција, те шта могу да очекују као побољшање свог животног окружења користећи паметна рјешења.

Овогодишња Форвард конференција ће због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона бити емитована на првом програму Радио-телевизије Републике Српске 2. и 3. децембра од 20.10 часова и путем друштвених медија.