latinica  ћирилица
28/11/2020 |  12:57 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Радови на дионици Кузмин- Сремска Рача биће завршени до краја 2022. године

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је извођач, турска фирма "Ташјапи", обећала да ће радови на ауто-путу Кузмин-Сремска Рача бити завршени до краја 2022. године.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

- Градећи ауто-путеве градимо јачу Србију - истакла је Брнабић, која је, са министром грађевинарства Томиславом Момировићем, обишла радове на дионици Кузмин-Сремска Рача, у оквиру изградње ауто-пута Београд-Сарајево.

Она је навела да ће нови мост на Сави у оквиру тог пројекта бити готов до октобра 2022.

- Дошла сам да видим како напредују радови. Изузетно је важно да у овако тешким околностима у којима живимо наставимо да градимо и реализујемо овакве пројекте, као и да наставимо као влада да имамо што ефикаснију имплементацију програма `Србија 2025` - нагласила је Брнабићева.

Према њеним ријечима, један од важнијих пројеката у оквиру тог програма је градња ауто-пута Кузмин-Сремска Рача.

Брнабићева је напоменула да је тај пројекат вриједан укупно 250 милиона евра, заједно с пројектовањем, док је само извођење радова 220 милиона евра.

Паралално ће, додала је, бити пројектована и друга дионица ка Сарајеву од Пожеге до Котромана, која би требало да буде готова до краја 2021. године да би почетком 2023. могла да крене изградња.

- Имамо амбициозне планове и циљеве, желимо да градимо Србију која је много економски јача и снажнија и да грађани могу да остану да живе у Србији. Градимо јачу Србију, а ово је једна од коцкица у том мозаику који се зове јача Србија - нагласила је Брнабићева.

Брнабићева и Момировић прво су посјетили градилишни камп турског извођача "Ташјапи" код Кузмина, а потом су обишли радове на изградњи новог моста на Сави у Сремској Рачи.

Изградња ауто-ута Београд-Сарајево је један од највећих инфраструктурних пројеката у цијелом региону, а укупна процијењена вриједност те инвестиције је око две милијарде евра.

Србија је прошле године кренула у изградњу прве дионице, од Сремске Раче до Кузмина, у дужини од 18 километара, а вриједност инвестиције је 220 милиона евра.

Србија ће учествовати и у изградњи дионице Рача-Бијељина на територији Републике Српске, у дужини од 17 километара, а процијењена вриједност радова је око 136 милиона евра, не рачунајући експропријацију и друге трошкове.

Ауто-пут Београд-Сарајево ће бити први ауто-пут између Србије и неке од земаља у региону са заједничким граничним прелазима - у Сремској Рачи на територији Србије и у Котроману на територији БиХ.