latinica  ћирилица
28/11/2020 |  13:49 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Додик: До марта 300.000 КМ удружењима за дјецу са потешкоћама у развоју (ВИДЕО)

О проблемима са којима се суочавају породице дјеце са потешкоћама у развоју и њиховим потребама, данас се детаљно упознао и српски члан Предсједништва Милорад Додик. Сарадња републичких институција са организацијама које представљају ову категорију становништва и до сада је била на високом нивоу, а најављено је да ће, у наредном периоду, подршка бити још већа. Већ почетком наредне године, како је најављено, биће дефинисани и трајни извори финансирања ових организација, као и одређена законска рјешења, чиме би њихови проблеми, у великој мјери, били системски ријешени.
Састанак у Бањалуци - Фото: СРНА
Састанак у БањалуциФото: СРНА

Дјеца са потешкоћама у развоју најрањивија су категорија становништва, а њихови родитељи изложени су великом притиску током њиховог одгајања.

Највећу помоћ пружају им организације и удружења које окупљају ову категорију становништва, али и оне су често суочене са тешкоћама, прије свега финансијским. Како њихов рад не би био угрожен, до краја марта наредне године биће им обезбијеђено 300.000 марака, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, након састанка са представницима ових удружења, а најављени су и други облици помоћи.

Додик је најавио да ће у јануару бити одржан састанак надлежних у Републици Српској са представницима организација за дјецу са потешкоћама у развоју с циљем системског и трајног рјешавања проблема поменутих удружења и њихових чланова.

Додик је рекао да ће на том састанку, коме ће и он присуствовати, бити дефинисани трајни извори финансирања ових организација и израђени акти да се приступи рјешавању њихових проблема.

- Циљ је да се обезбиједи далеко већи стандард услуга и подршке овим удружењима и њиховим члановима. Друго, одлична идеја је да се обезбиједи локација у Бањалуци да се изграде сви објекти потребни за њихов рад, и то на 1.500 до 2.000 метара квадратних. Ја ћу то преузети и неће вам, вјерујем, сметати да ја будем предсједник грађевинског одбора - изјавио је Додик.

- Имамо одличан темељ да као друштво наставимо сарадњу и будемо једна од најуспјешнијих заједница која ће цјеловито, путем прописа и стварања логистичких услова реаговати на потребе ових удружења, дјеце и њихових породица, а све да би им се омогућила помоћ и што лакши живот и функционисање - навео је Додик.

Он је истакао да је разговарано и о томе да током пандемије вируса и предстојеће зиме удружења несметано функционишу и истакао да је у разговору са представницима ових удружења видио посвећеност и истрајност која заслужује подршку друштва.

Жељка Перишић из Удружења "Дајте нам шансу звјездице" из Бањалуке рекла је да је оно што у наредном периоду очекују јесте да се уведе нова услуга предаха и да се то ријеши кроз законске и подзаконске акте, чиме ће се још више породицама пружити још већу подршка.

- Влада Српске је још 2015. године усвојила Програм за ријетке болести. Ми радимо по том порграму, али сада су се појавили нови проблеми, а тичу се финасирања лијекова за ријетке болести - рекла је Биљана Котур из Савеза за ријетке болести.

Да су Српска и њене институције и до сада имале разумијевања за ову категорију становника, показује и формирање Фонда солидарности за лијечење у иностранству, захваљујући којем је до сада одобрено лијечење за 303 дјеце. У првој години рада за трошкове лијечења издвојено је милион и по марака, у трећој више од  пет и по милиона. Пандемија вируса корона донијела је и нове изазове.

- Имали смо породице које су биле на лијечењу у априлу, када је почела пандемија, па је био проблем како да их вратимо. Сада имамо други проблем, а то је одобравање одласка у иностранство јер неке земље, због погоршане епидемиолошке сизтуације усљед вируса корона, затварају границе, па се онда сналазе и траже друге могућности - изјавила је Јасминка Вучковић, директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.


Додик је нагласио да је поносан на рад Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

- Обухват дјеце са тим потребама је цјеловит. У првој години смо платили око 1,5 милиона КМ за лијечење, а у трећој више од 5,5 милиона КМ. То говори да је овај фонд стабилизован - подсјетио је Додик.

Он је навео да се хуманитарне акције које се виде у медијима тичу дјеце која нису са простора Српске.

- Треба да останемо хумани, али и нагласити да је Српска путем тог фонда системски ријешила ово питање. Ниједно дијете није враћено и увијек се тражио разлог више да се помогне па чак и да се у том смјеру мијењају стандарди и прописи - рекао је Додик и додао да томе увијек треба дати друштвену пажњу.

Састанку Додика и представника удружења присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић.

Популација дјеце – лица са потешкоћама у развоју је најрањивија категорија становништва и додатне тешкоће и ограничења узрокована пандемијом знатно утичу на њихово здравље и лијечење, социјалну укљученост и економску сигурност. Такође, удружења која брину о њима су суочена са тешкоћама у смислу самоодрживости и стабилности у раду.