latinica  ћирилица
28/11/2020 |  14:07 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Важна подршка Додика и институција Српске

Представници више организација за дјецу с потешкоћама у развоју данас су у Бањалуци истакли важност подршке институција Републике Српске, а посебно су захвалили предсједавајућем и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је својим ангажманом и бројним иницијативама посљедњих година давао велики допринос рјешавању њихових бројних проблема.
Додик и Шеранић - Фото: СРНА
Додик и ШеранићФото: СРНА

Секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске Госпава Рађен Радић рекла је да су на данашњем састанку са предсједавајућим и српски чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и колегама из дневних центара у Бањалуци дефинисана системска рјешења, временски оквир, које су конкретне подршке.

Она је најавила да ће крајем јануара наредне године бити одржан нови заједнички састанак на којем ће бити договорена реализација конкретних корака.

Радићева је напоменула да овај савез окупља 29 локалних организација и заступа 3.026 корисника.

Директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић нагласила је да је овај фонд у посљедње три године одобрио лијечење 303 дјеце широм свијета, од Америке, преко Њемачке, Италије, Француске, Хрватске, Србије и других земаља.

- Ријеч је о изузетно тешким дијагнозама, комплексним болестима дјеце која су у принципу дио свих удружења са којима смо данас разговарали. Током пандемије покушали смо да помогнемо и у сегменту у којем смо се задесили, јер један број породица је био на лијечењу у априлу и било је веома компликовано вратити их кући - нагласила је Вучковићева.

Она је истакла да се у Фонду тренутно суочавају са другим проблемима, а то је одобравање одласка у иностранство јер, како је нагласила, неке земље због погоршане епидемиолошке сизтуације усљед вируса корона затварају границе, па се онда сналазе и траже друге могућности.

Представник Удружења "Дајте нам шансу Звјездице" из Бањалуке Жељка Перишић захвалила је Додику за досадашњу континуирану сарадњу, организовање донаторске акције "С љубављу храбрим срцима", али и других акција за помоћ.

- Данас смо говорили и о конкретним проблемима, али и нашим активностима. Представила сам рад пет дневних центара у граду Бањалука и могу с право да кажем да смо ми једина локална заједница у Српској и БиХ која на овај начин има развијене услуге корисницима - нагласила је Перишићева.

Она очекује да ће у наредном периоду бити уведена нова услуга и да то буде ријешено путем законских и подзаконских аката.

Биљана Котур из Савеза за ријетке болести захвалила је Додику што је и данас, као и ранијих година, саслушао њихове проблеме и како се може помоћи обољелим.

- Савез окупља 250 чланова са око 120 дијагноза ријетких болести. Влада Српске је 2015. године усвојила програм за ријетке болести и према њему радимо. Појавили су се и нови, специфични проблеми, а тичу се финансирања скупих лијекова за ријетке болести о чему смо упознали и Додика и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића и директора Фонда здравственог осигурања Дејана Кустурића - навела је Котурова.

У Бањалуци је одржан састанак предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима више организација за дјецу с потешкоћама у развоју с циљем наставка континуиране сарадње и пружања подршке за повећање функционалности и сигурности дјеце и њихових породица у вријеме пандемије вируса корона.

Састанку су присуствовали представници поменутих удружења, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић.